Cutremur puternic în România! Ce s-a întâmplat în Centrul Vechi din București! Update!

Silviu Ghering   
în Stiri de ultima ora
28/10/2018, 04:10
Cutremur puternic în România! Ce s-a întâmplat în Centrul Vechi din București! Update! GALERIE FOTO
Cutremurul din noaptea de 27-28 octombrie s-a resimțit puternic la București

UPDATE 5:55. La ora 5:08 a avut loc o replică a cutremurului de la ora 3:38, de intensitate 3,5 grade pe scara Richter. A fost cea mai puternică replică dintre cele 7 înregistrate de Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din București. A fost urmată de încă o replică, la ora 5:49, de intensitate mai mică, 3,3 grade pe scara Richter.

***********************************************************************************************************

UPDATE 4:57. Centrul Vechi al Bucureștiului este o zonă plină de clădiri cu bulină roșie, cu străzi înguste, intrări înguste și foarte populată, mai ales în noaptea de week-end dintre sâmbătă și duminică. Televiziunile de știri au transmis imagini din Centrul Vechi, cu străzile pline de tineri care, aparent neafectați de cutremur, au ieșit din baruri și cluburi și au continuat distracția în aer liber!

Cutremurul puternic din noaptea de 27-28 octombrie nu a gonit tinerii care petreceau în Centrul Vechi din București, doar i-a scos pe majoritatea în stradă
Cutremurul puternic din noaptea de 27-28 octombrie nu a gonit tinerii care petreceau în Centrul Vechi din București

„Toată lumea dansa, eram la etajul unu și aproape n-am simțit cutremurul! Ne-a legănat puțin podeaua, au fost destui care au ieșit în stradă, dar distracția a continuat. Ne-au asaltat, însă, apelurile telefonice de la prietenii și rudele care știau unde suntem și ne-au sunat panicați să vadă ce s-a întâmplat în Centrul Vechi”, a declarat la o televiziune de știri un tânăr care s-a recomandat Radu.

********************************************************************************************************

UPDATE 4:38. Ion Ilieș, șef Centru de Seismologie al Republicii Moldova: „Noi am înregistrat cutremurul din România, el s-a resimțit aici, la Chișinău, la 240-250 de kilometri de epicentru, dar fără să trezească prea multă lume. Nu am avut semnale de panică, deși au fost și cetățeni care au ieșit în stradă”.

****************************************************************************************************** 

UPDATE 4:25. Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat pentru o televiziune de știri: „Anul acesta a fost o activitate seismică mai moderată și era de așteptat o eliberare de energie chiar de această valoare, ceva mai mare decât toate cele din ultimii ani. Această fluctuație a numărului de cutremure este normală, cutremurele mai mari sunt anomalii. Este un lucru bun că nu se acumulează energie care să ducă la un seism catastrofal. Populația trebuie informată, educată pentru a se micșora cât de mult se poate panica, altfel inevitabilă, ce duce la acțiuni nepotrivite care în majoritatea cazurilor sunt fatale”.

*******************************************************************************************************

Cutremurul din noaptea de 27-28 octombrie, ora 3:38, s-a resimițit puternic în București. Conform procedurilor în caz de seism, ISU a plecat în recunoaștere în Capitală.

Seismul de intensitate 5,8 grade pe scara Richter (VI grade Mercalli în zona epicentrală) s-a produs la o adâncime de 151 de kilometri, în zona Nehoiu, Vrancea, din județul Buzău. A fost cea mai puternică mișcare seismică produsă după anul 2014 și a fost urmată de o replică de 3,1 pe scara Richter.

Cutremur puternic în România! Ce s-a întâmplat în Centrul Vechi din București!

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a declarat la o televiziune de știri; „Am trimis echipe la verificat situația în Centrul Vechi din București. A fost o scurtă întrerupere a curentului electric, dar s-a remediat. Deocamdată nu s-au semnalat pagube sau victime. Pentru că am văzut multe comentarii pe mediile de socializare, vreau să subliniez că aplicația RO Alert nu este destinată prevenirii unor astfel de evenimente, nu funcționează ca alertă de cutremur”.

Cutremurul s-a simțit puternic pe o arie destul de întinsă, în Ploiești, Brașov, Craiova, Râmnicu Vâlcea (oamenii au ieșit în stradă!), Vălenii de Munte (cutremurul a fost precedat de un vânt extrem de puternic), Vaslui, Constanța, în tot județul Ilfov. La Întorsura Buzăului s-a oprit alimentarea cu energie electrică pentru aproximativ o jumătate de oră. Mișcarea seismică s-a resimțit și în Republica Moldova, și în nordul Bulgariei, și la granița cu Ucraina.

12 apeluri pentru atacuri de panică au fost primite la 112 în primele 15 minute după producerea cutremurului

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×