Cutremur major pe insula filipineză Mindanao! Seismul a fost înregistrat la 6,4 grade pe scara Richter

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
16/10/2019, 17:33
Cutremur major pe insula filipineză Mindanao! Seismul a fost înregistrat la 6,4 grade pe scara Richter GALERIE FOTO
Cutremurul a avut un impact destul de puternic în sudul Filipinelor. Sursa foto - facebook

Un cutremur major s-a produs pe insula filipineză Mindanao! Seismul a fost înregistrat cu magnitudinea  de 6,4 grade pe scara Richter și a fost anunțat de Institutul american de geofizică USGS, relatează AFP. Cutremurul a fost localizat la 14 kilometri adâncime şi la 7,7 kilometri de oraşul Columbo și a avut loc la ora locală 19.37 (13.37, ora României). Din păcate un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost rănit de un obiect care a căzut de pe acoperișul unei case.

Cutremur major pe insula filipineză Mindanao!

Alte câteva sute de persoane au dat năvală afară dintr-un centru comercial, potrivit televiziunii filipineze ABS-CBN. Nicio pagubă majoră nu a fost semnalată imediat. Directorul Institului filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (Phivolcs), Renato Solidum, a exclus riscul unui tsunami, în contextul în care cutremurul a avut loc pe insulă. Filipinele se află pe Centura de Foc a Pacificului, unde se întâlnesc plăci tectonice, sursa unei activităţi seismice şi vulcanice intense.

Și România a trecut în ultima perioadă printr-o serie de cutremure. Mișcările tectonice nu au fost însă unele foarte mari și s-au înscris în normal. De altfel, cel mai puternic cutremur înregistrat în acest an pe teritoriul țării noastre a avut loc în data de 3 septembrie, în zona Vrancea. Seismul de atunci a avut o magnitudine de 4,5 grade pe scara Richter și s-a resimțit din plin chiar și în București.

Cutremur major pe insula filipineză Mindanao! Cutremur
Seismul din Filipine i-a scos pe oameni în stradă. Sursa foto – facebook

Seismul a fost înregistrat la 6,4 grade pe scara Richter

În mod evident, toată lumea s+a temut că România ar putea fi lovită în curând de un nou seism puternic, precum cel din 1977, care a produs pagube uriașe. Chiar dacă nu pot stabili cu exactitate, specialiștii vin, totuși cu precizări importante pe marginea acestui subiect. „Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti.

Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802”, a declarat Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×