Cutremur în România, în această dimineață! Ce magnitudine a avut

Sandra Popescu   
în Stiri de ultima ora
30/11/2018, 08:55
Cutremur în România, în această dimineață! Ce magnitudine a avut
Cutremurul s-a înregistrat în zona seismică Vrancea, în jurul orei 6.15

Un cutremur s-a produs vineri dimineața în România, în jurul orelei 6.15. Seismul s-a produs în zona Vrancea, acolo unde se resimt majoritatea cutremurelor de la noi din țară.

Specialiștii au marcat acest eveniment seismic prin culoarea portocalie, ceea ce înseamnă că este vorba despre un cutremur destul de serios. În cursul lunii noiembrie, în țara noastră, s-au înregistrat 28 de cutremure cu magnitudine între 2,1 și 3,7 pe scara Richter. Acesta a fost cel mai mare din seria de seisme produse după cutremurul din 28 octombrie, care a avut o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richetr, potrivit Institutului Național de Fizica Pământului.

Cutremurul de vieneri dimineața a fost marcat prin culoarea portocalie
Cutremurul de vieneri dimineața a fost marcat prin culoarea portocalie

Cutremur, vineri dimineața, în România. Ce magnitudine a avut

Specialiștii au evaluat că acest cutremur, petrecut vineri dimineața în zona rancea, a avut magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter. Seismul s-a înregistrat în zona Vrancea, la o adânzime de 128 de kilometri. El s-a resimțit și în Odobeşti (36km), Râmnicu Sărat (42km), Panciu (45km), Focşani (47km) şi Buzău (50km).

Ultimul cutremur mai semnificativ din România s-a înregistrat în data de 28 octombrie. Atunci, seismul a avut 5,8 grade pe scara Richter și s-a resimțit puternic în mai multe zone, printre care și Capitala.

Cutremurul s-a resimțit și în orașele apropiate
Cutremurul s-a resimțit și în orașele apropiate

Cutremurele, în România. Ce spun specialiștii

Specialiștii anunță că în România, zona cu cel mai mare potențial seismic este situată la curbura Carpaţilor Orientali – regiunea Vrancea. Probabil, din acest motiv acolo se și localizează cele mai multe evenimente de acest gen. Pe lângă Vrancea, mai sunt zone în care apar destul de des cutremure, precum:  Est – vrânceană, Făgăraş – Câmpulung, Danubiană, Banat, Crişana – Maramureş, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeană, falia Intramoesică și depresiunea Transilvaniei.

Cele mai multe cutremure cu magnitudine de sub 5 grade pe scara Richter apar și în nordul Olteniei, Depresiunea Haţeg, partea estică a Câmpiei Române, Platforma Moldovenească, Orogenul Carpaţilor Orientali.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×