Cutremur în Buzău, vineri dimineața. Ce magnitudine a avut seismul

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
26/07/2019, 08:32
Cutremur în Buzău, vineri dimineața. Ce magnitudine a avut seismul
Cutremur în Vrancea azi noapte. Sursa foto: encipedia.org

Un cutremur cu magnitudinea de 2,7 grade pe scara Richter a avut loc azi noapte în județul Buzău. Seismul a fost înregistrat la ora 01:37, conform INFP. Cutremurul de aproape 3 grade pe scara Richter se înscrie în seria cutremurelor obișnuite din zona seismică Vrancea, transmit experții.

Cutremur de aproape 3 grade în zona Vrancea

Potrivit Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, mișcarea tectonică a avut loc la o adâncime de 122 de kilometri. Pământul s-a mișcat aproape de orașele Nehoiu, aflat la 10 kilometri de epicentru, Vălenii de Munte – 29 kilometri, Întorsursa Buzăului – 34 de kilometri, Slănic – 34 de kilometri și Urlați, 41 kilometri.

Activitatea seismică este una intensă în ultima perioadă, iar unii fizicieni susțin că este foarte bine că pământul descarcă toată energia acumulată pentru că astfel se anulează un seism major. Cel mai recent cutremur, în afară de cel de azi noapte, a avut tot 3 grade pe scara Richter și s-a produs în zona seismică Vrancea.

Harta cu zonele seismice din țara noastră. Sursa foto: România TV

Zonele seismice din România: cutremure pot avea loc și în Maramureș sau Banat

Seismul de pe 24 iulie 2019 s-a produs la o adâncime ceva mai mare față de cel de azi noapte, și anume la 148 de kilometri. Zona Vrancea nu este singura zona seismică din România, însă este locul unde pământul înregistrează, de obicei, cea mai mare activitate. Cutremure se pot produce și în Brașov, Banat, Marea Neagră sau chiar în vestul Transilvaniei.

„Pe lângă aceasta, există câteva zone de surse seismice superficiale, de importanţă locală pentru hazardul seismic: zonele Est – vrânceană, Făgăraş – Câmpulung, Danubiană, Banat, Crişana – Maramureş, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeană, falia Intramoesică, depresiunea Transilvaniei”, scrie pe infp.ro.

„Cea mai puternică activitate seismică pe teritoriul României se concentrează la adâncimi intermediare (60 – 200 km), într-un corp litosferic mai rece, în coborâre gravitaţională, orientat aproape vertical. Activitate ridicată a fost observată în două domenii de adâncime – între 80 şi100 km, şi respectiv între 120 şi 160 km”, explică fizicienii de la INFP.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×