Cutremur de 2,3 grade pe scara Richter în județul Ialomița. Seismul s-a produs la o adâncime mică

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
12/12/2019, 19:10
Cutremur de 2,3 grade pe scara Richter în județul Ialomița. Seismul s-a produs la o adâncime mică
Cutremur de 2,3 grade pe scara Richter în Ialomița. Sursa foto: tvnews.in

Un cutremur de 2,3 grade pe scara Richter s-a produs în județul Ialomița. Seismul este unul neobișnuit pentru această zonă a țării, căci în Ialomița au loc rar mișcări tectonice.

Cutremur de 2 grade în Ialomița

Mai mult de atât, cutremurul se consideră a fi unul de suprafață, căci s-a produs la o adâncime mică, de doar 8 kilometri.

Pământul s-a zguduit în jurul orei 15:00, iar mișcarea tectonică a fost confirmată imediat de Institutul Național pentru Fizica Pământului.

Gheorghe Mărmureanu, despre marele cutremur

Cutremurul s-a produs în apropiere de București, la o distanță de 88 de kilometri. Celelalte orașe apropiate de epicentru: Brăila, la o distanță de 108 kilometri, Ploiești, la 109 kilometri, Constanța, la 117 kilometri, orașul Ruse din Bulgaria, 120 de kilometri și Galați, 127 de kilometri.

Acesta este al treilea cutremur de peste 2 grade pe Richter în zona de sud-est a României.

Ieri, două cutremure cu magnitudinea de 3,6 și 2,1 pe Richter au avut loc în județele Călărași și Buzău.

Zona Vrancea este cea mai activă din punct de vedere seismic în țara noastră. Nu este singura zonă epicentrală, însă.

Seismicitatea este grupată în mai multe astfel de sectoare. Pe lângă Vrancea, mai există zonele Făgăraș-Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Din punct de vedere statistic, seismele care sar de magnitudinea de 6 grade pe scara Richter în județul Vrancea se produc o dată la aproximativ 10 ani.

Specialistul Gheorghe Mărmureanu susține că deocamdată nu se pune problema producerii unui cutremur major în țara noastră, asemănător celui din 1986.

„Discutăm de cutremur mare din 2040. Ce rost mai au aceste nimicuri? Am observat că există cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani. Ciclul nou care a început în 1940, a fost acum 37, ar trebui să fie ori 64, că 38 a trecut, 64, 65”, a spus fizicianul, potrivit b1.ro.

Cele mai mari cutremure din ultimii ani au avut loc în anul 1977 (7,4 grade pe Richter) și 1986 (7,1 grade).

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×