Un cutremur de magnitudine 6 grade, produs la o adâncime de 32 de kilometri, a avut loc în Bolivia. Seismul a avut epicentrul la 228 de kilometri sud-vest de capitala La Paz, în apropiere de oraşul Arica.
Bolivia, într-o zonă cu cutremure puternice
Momentan, nu există informaţii referitoare la pagube sau victime. Bolivia se află lângă Chile, unde cutremurele sunt frecvente, din cauza plăcii seismice Nazca. Aceasta se deplasează constant, provocând mişcări tectonice devastatoare.
Un astfel de seism s-a produs în anul 2010 şi a avut o magnitudine de 8,8 grade. Cutremurul a provocat un tsunami puternic, iar peste 500 de oameni au murit. În 1960, Chile a fost lovit de cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată, cu o magnitudine de 9,4 – 9,6 grade. Se estimează că au murit mii de oameni atunci.
Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre producerea unui cutremur mare în România
Recenta activitate seismică din Europa care a culminat cu puternicul cutremur din Albania, cu magnitudinea 6,6 l-a pus pe gânduri pe Mărmureanu. Fostul șef INFP spune că România n-ar avea probleme, însă în Africa se pot petrece adevărate calamități.
Africa se rupe în două. Este o acţiune directă a Africii, pentru că deja acum toată lumea este acum convinsă că Africa este responsabilă de marile cutremure care au loc în Italia, de o parte şi de alta a Mării Adriatice, în Albania şi alte ţări care sunt acolo, inclusiv Serbia, Macedonia.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
Tot ce pot să confirm la această oră este că aceste acţiuni ale Africii nu vor afecta România, pentru că văd că sunt numai cutremure de suprafaţă. În Vrancea avem mai mult cutremure de adâncime.
Aceste cutremure de suprafaţă nu pot afecta falia de mare adâncime a Vrancei, care la ultimul cutremur mare de anul trecut a fost la peste 150 km. Vom vedea mai târziu ce se mai întâmplă. Africa împinge către nord, se rupe… O parte din ea s-a rupt deja şi acţionează prin sistemul Adria, care înseamnă Marea Adriatică.
Asta va fi o acţiune de lungă durată. Partea dreaptă se rupe şi o ia către India. Partea dreaptă a Africii, împreună cu Madagascarul vor forma un nou continent, care se va depasa către India. Vom vedea ce se mai întmplă pe partea stângă”, a declarat, Gheorghe Mărmureanu, pentru România TV.