Un cutremur cu magnitudinea de 3,2 pe scara Richter s-a produs în această dimineață la Buzău! Adâncimea anunțată de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru FizicaPământului (INCDFP) a fost de 145 de kilometri. Potrivit datelor speciliștilor, seismul s-a produs la orele 02:05, în zona Vrancea, județul Buzău.
Acesta a avut loc în apropierea orașelor Nehoiu (32 de kilometri), Covasna (43 de kilometri), Întorsura Buzăului (53 de kilometri), Târgu Secuiesc (55 de kilometri), Slănic-Moldova (58 de kilometri).
Cutremur de 2,3 magnitudine, în dimineața aceasta, la Buzău
Un seism s-a produs chiar în această dimineață în zona seismică Vrancea, la Buzău. Acesta a avut loc în toiul nopții, la orele 02:05 și a avut adâncimea de 145 de kilometri. De asemenea, un alt seism, tot în zona Vracea, a fost în urmă cu 3 zile. Intensitatea acestuia a fost mai mică decât a celui de azi, fiind de 2,7 magnitudine pe scara Richter. Seismul a avut loc la orele după-amiezii, la 14:03 și a avut o adâncime de 143 de kilometri. Pe teritoriul României, în luna ianuarie, 5 late seisme s-au produs. Magnitudinile lor au fost cuprinse între 2,1 și 3,1 pe scara Richter.
Cutremure dese în Vrancea
„Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Observatorul Seismologic este primul care înregistrează producerea unui cutremur în zona seismică Vrancea. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802.
Odată cu monitorizarea seismică a zonei, încercăm, prin studierea unor factori precursori ai unui cutremur, infrasunete, încărcarea electrostatică a atmosferei, emisia de radon etc, să creăm o bază de date care să fie ca o amprentă de avertizare pusă pe un cutremur, înainte, în timpul şi post eveniment. Urmaşii noştri probabil îşi vor da seama când va urma o mişcare tectonică. Dar până acum nu avem baza de date necesară. Am început târziu, din cauza imposibilităţii achiziţionării unor echipamente performante. Probabil în viitor vom dispune şi de alte tehnologii avansate. Vor fi alte opţiuni”, a declarat Ioan Verdeș, observatorul seismologic de la Vrîncioaia, pentru AGERPRES.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii