Cutremur 6,4 grade în arhipelagul Vanuatu. Alertă de tsunami

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
21/10/2019, 10:49
Cutremur 6,4 grade în arhipelagul Vanuatu. Alertă de tsunami GALERIE FOTO
După cutremur există și o avertizare de tsunami. Sursa foto - facebook

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produsla prima oră a dimineții în largul coastelor arhipelagului Vanuatu. Seismul a fost confirmat de Institutul de Geofizică din Statele Unite. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 226 de kilometri, la 54 de kilometri în larg, drept pentru care există deja și o alertă pentru tsunami. De remarcat că în urmă cu aproximativ 12 ore, un alt cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs la circa 91 de kilometri de coastele arhipelagului Vanuatu.

Cutremur 6,4 grade în arhipelagul Vanuatu

Și România a traversat o perioadă în care au avut loc mai multe cutremure. Ultimul dintre ele s-a petrecut săptămâna trecută. A fost un seism cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter. Institutul Național pentru Fizica Pământului a dat detalii despre cutremurul petrecut la o adâncime de 113 kilometri adâncime. Acest cutremur se înscrie în activitatea seismică normală din zona Vrancea, cea mai activă din punct de vedere seismic din România.

Seismologii susțin că este normal și este bine ca astfel de mișcări tectonice să se produce des, pentru că astfel se degajă energie, iar șansele de a se produce un cutremur mai mare se reduc, însă nu de tot. Există mulți fizicieni care susțin că mișcările pământului nu pot fi prognozate, deși unii spun că ar exista o ciclicitate cu privire la producerea acestora. Cu toate acestea, sunt și specialiști care nu exclud posibilitatea ca un cutremur mare să lovească țara noastră.

Cutremur 6,4 grade în arhipelagul Vanuatu. Cutremur
Cutremurul a avut o magnitudine mare. Sursa foto – facebook

Ce se întâmplă în România

„Discutăm de cutremur mare din 2040. Ce rost mai au aceste nimicuri? Am observat că există cutremure la 37 – 38 de ani, altele sunt la 65, altele la 100 de ani. Ciclul nou care a început în 1940, a fost acum 37, ar trebui să fie ori 64, că 38 a trecut, 64, 65. Viitorul mare cutremur va prinde sudul Moldovei, partea de răsărit a Munteniei, Dobrogea ceva către Kiev”,  a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Noi ne aflăm exact în epicentrul cutremurelor. Oricând putem spune că va fi un cutremur în zona Vrancei, dar când va fi unul mare, nu putem şti. Privind în spate, undeva în limita la 100 de ani a fost câte un cutremur mare. A fost în 1977, a fost şi în 1940, 1802”, a declarat și Directorul Observatorului Seismologic de la Vrâncioaia, Ioan Verdeș.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×