Curtea Constituțională, verdict pentru sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu Codul Administrativ

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
12/02/2020, 08:37
Curtea Constituțională, verdict pentru sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu Codul Administrativ GALERIE FOTO
Renate Weber așteaptă un răspuns de la CCR. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Curtea Constituțională ar putea să anunțe un verdict pentru sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu Codul Administrativ. Vă reamintim că Renate Weber consideră că nu se justifică urgenţa adoptării acestui document

Curtea Constituțională, verdict pentru sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu Codul Administrativ

Aceasta a transmis că se ”tinde la inversarea raporturilor constituţionale dintre Parlament şi Guvern”. Mai mult de atât, cea care ocupă rolul de Avocat al Poporului a vorbit despre ”fragilizarea statutului membrilor Guvernului şi a instituţiei în ansamblu”, prin înlăturarea condiţiei incompatibilităţii.

A urmat o amânare a pronunțării până pe 12 februarie „pentru a solicita de la Guvernul României o serie de informaţii suplimentare legate de conţinutul Expunerii de motive ce însoţeşte actul normativ criticat în această cauză”.

Motivul sesizării

În 28 august 2019, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, invocând în principal trei motive.

Primul dintre acestea este că OUG contravine art. 115 alin. (4) din Constituţie, deoarece nu răspunde exigenţelor Constituţiei privind delegarea legislativă, astfel cum aceasta a fost dezvoltată prin jurisprudenţa Curţii Constituţionale

”În urma analizării actului normativ, Avocatul Poporului a constatat, între altele, că în cuprinsul ordonanţei sunt reglementate o serie de aspecte care nu au legătură şi nu sunt nici interdependente cu motivele invocate de Guvern în susţinerea urgenţei şi situaţiei extraordinare care motivează adoptarea unei asemenea ordonanţe.

Avocatul Poporului consideră că maniera aleasă pentru soluţionarea situaţiei administraţiei publice centrale şi locale din România nu este adecvată, întrucât mecanismul legislativ al ordonanţei de urgenţă prezintă un regim aparte, care ar trebui să fie folosit în situaţii extraordinare, urgente şi a căror reglementare nu poate fi amânată.

Or, situaţia care a generat adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă este deja de notorietate şi a cunoscut anterior mai multe iniţiative legislative, ultima fiind, în acest sens, cea iniţiată în Parlamentul României, în cursul anului 2018 (PL-x nr. 369/2018 Proiect de Lege privind Codul administrativ al României), care a încetat prin respingerea definitivă de Camera Deputaţilor a proiectului de lege”, a transmis Avocatul Poporului.

”Din examinarea argumentelor utilizate de Guvern pentru justificarea demersului legislativ în calitate de legiuitor delegat, Avocatul Poporului constată că se tinde la inversarea raporturilor constituţionale dintre Parlament şi Guvern.

Niciodată situaţia extraordinară si urgenţa unui demers legislativ delegat nu pot fi acceptate ca o sancţiune a eşecului procesului de legiferare derulat de Parlament, acesta fiind reprezentantul poporului şi unica autoritate legiuitoare.

Principiul colaborării loiale dintre instituţiile şi autorităţile statului nu înlătură funcţia de control pe care Parlamentul o are asupra Guvernului şi nu inversează acest control”, a mai transmis Avocatul Poporului.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×