Curs valutar 23 august. Leul scade puternic! BNR curs valutar. Cât costă azi euro și dolarul?Banca Națională a anunțat cursul valutar de joi, 23 august 2018. Toată săptămâna a fost în creștere, însă iată la leul românesc se scade din ce în ce mai mult. Leul se află în declin în raport cu euro, dolarul, lira și francul elvețian.
Valutele au ajuns să aibă alte cotații. Se pare că presiunile de depreciere a leului au intervenit pe fondul creșterii mai rapide a importurilor față de exporturi. Euro a urcat miercuri cu 2,30 de bani, până la 4,618 lei, iar dolarul cu 0,65 de bani, la 3,9810 lei. Euro a depășit ieri, 22 august, pragul de 4,6 lei, la cotația de referință a Bancii Naționale a României.
Citește și: Drama lui Gogoașe, de la „Trăzniții”. Creierul său funcționează doar la jumătate din capacitatea sa
Citește și: Ce se sarbătorea pe 23 august. Cum a ajuns 23 august cea mai mare sărbătoare comunistă
Curs valutar 23 august. Leul scade puternic!
Euro scade de astăzi cu 45 de bani față de leu și ajunge la valoarea de 4.6490 lei. Leul a scăzut i în fața dolarului. Dolarul a rămas însă în pragul de peste 4 lei și ajunge la valoarea exactă de 4.0228. Aceasta a mai scăzut cu 151 de bani față de cursul BNR de 22 august 2018, miercuri. Lira sterlină a crescut cu 53 de bani până la valoarea de 5.1716 lei și francul elvețian a scăzut cu 85 de bani până la valoarea de 4.0867 lei.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Ce spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
„Ne confruntăm cu presiuni de depreciere pe leu, aşa cum au şi maghiarii şi polonezii, singură moneda care s-a apreciat în zona fiind coroana cehă. Tendinţa de depreciere a leului este mai de durata decât în cazul zlotului şi forintului”, a declarat acesta.
„Nu sunt cifre mari, dar această tendinţa este asociată cu situaţia balanţei de plăti. Și, faţă de polonezi şi faţă de unguri,România are o deteriorare a balanţei de plăti. Avem importuri mai mari decât exporturile, iar viteză de creştere a importurilor o depăşeşte pe cea a exporturilor. Se conturează o problema, chiar dacă acest deficit e parţial acoperit de intrări de capital şi de fonduri europene. Ungurii sunt aproximativ pe echilibru cu balanţă de plăti, iar cehii sunt pe excedent”, a mai declarat guvernatorul Băncii Naționale a României.
Moneda a urcat cu 2,30 bani, până peste 4,6198 lei, iar dolarul cu 0,64 bani, la 3,9810 lei. Francul elvețian s-a întârit de la 3,9742 la 3,9869 lei. Lira sterlină a slăbit d ela 5, 2257 la 5, 2251. Cursul euro/leu a ajuns la 4,63 miercuri pe piața interbancară.
Acesta se tranzacționa la ora 12:00, însă în scădere, la 4,62. Evoluția a fost pusă de analiști pe seama declarațiilor prezente marți. Guvernatorul Băncii Naționale a României a discutat despre cursului valutar. Piața a reacționat după comentariile băncii centrale centrale, astfel a spus că va permite o volatilitate mai mare pentru curs și una mai redusă de ratele de dobândă.
Explicațiile guvernatorului BNR
Guvernatorul Bancii Naționale a explicat marți că există trei variabile care nu pot fi ținute concomitent. Rezerva, cursul și dobânzile dau mari dureri de cap. România a făcut o combinație între acestea, în sensul ca nu a ținut nici cu rezerva. Aceasta a fost cu mult peste ceea ce este definit ca fiind optim Mugur Isărescu a declarat că rata de politică monetară trebuie să aibă mai multă semnificație. România este mult mai bine pregătită și are un grad de euroizare mult mai scăzut.
„Ceva trebuie să se mişte mai mult şi acesta nu poate să fie decât cursul, în sus sau în jos. Să nu luaţi asta că e doar pe o singură direcţie. Piaţa îl plimbă, nu aţi văzut cum e şi cu euro/dolar? Ba e 1,20, ba e 1,10. E şi mai inteligent să faci aşa ceva. Toată chestia e să credem că pieţele funcţionează”, a afirmat șeful băncii centrale.