Curat ghinion pentru bugetari! Minivacanţa de Sf. Andrei şi 1 Decembrie 2019 pică în weekend

Alex Năstase  
înStiri de ultima ora
05/11/2019, 14:48
Curat ghinion pentru bugetari! Minivacanţa de Sf. Andrei şi 1 Decembrie 2019 pică în weekendGALERIE FOTO
Bugetarii ratează liberele de 30 noiembrie și 1 decembrie. Sursa foto - facebook

Curat ghinion pentru bugetari! Anul acesta 30 noiembrie, ziua în care se sărbătorește Sfântul Andrei și 1 decembrie, Ziua Națională a României, adică două zile care sunt, în mod normal, libere legale, pică fix în weekend. Practic, de ele vor beneficia strict cei care lucrează sâmbăta și duminica pentru că vor avea sporuri mai mari. Trebuie să știți că atât ziua de 30 noiembrie, precum și cea de 1 decembrie sunt zile libere prevăzute de Codul muncii.

Curat ghinion pentru bugetari!

De remarcat că la aceste libere au dreptul, ca regulă, toți angajații. Ne referim aici fie la cei care lucrează la stat, fie la cei care lucrează la privat. Anul acesta, însă, a dat cu minus pentru că cei mai mulți angajați nu vor beneficia de acele zile libere. Salariații primesc liber, în acele zile, oricum. Există însă, o categorie de angajați care va beneficia de acele zile libere: cei care lucrează, în mod normal, în weekend și care ar fi lucrat în weekend-ul 30 noiembrie-1 decembrie.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Atenție! Dacă angajatorii nu le vor acorda zile libere angajaților menționați mai sus, ei vor risca amenzi între 5.000 și 10.000 de lei. Totuși chiar și în privința celor din urmă, s-ar putea ca unii din ei să nu beneficieze acele zile libere. E vorba, mai exact, de salariații care lucrează în acele zile în:  unități de alimentație publică; locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Minivacanţa de Sf. Andrei şi 1 Decembrie 2019 pică în weekend

Pentru toți acești angajați, firma care îi plătește trebuie să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător sau dacă, din motive justificate, nu li se vor acorda zile libere care să compenseze zilele lucrate, se va acorda un spor la salariu (pentru zilele de sărbătoare lucrate) ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, conform Codului muncii.

Și angajatorii care nu vor acorda compensațiile pentru munca prestată în zilele libere vor risca amendă între 5.000 și 10.000 de lei. Până la finalul anului, salariații vor mai beneficia de zile libere legale doar în 25 și în 26 decembrie.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×