Cumpărăturile online s-au schimbat definitiv! Reguli clare pentru siteurile care se laudă cu „cel mai bun preț”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
10/01/2020, 14:33
Cumpărăturile online s-au schimbat definitiv! Reguli clare pentru siteurile care se laudă cu „cel mai bun preț” GALERIE FOTO
Cei care cumpără online nu mai pot fi înșelați. Sursa foto - Jens Büttner/dpa

Cumpărăturile online s-au schimbat definitiv din acest an! Trebuie să știți că din 2020 s-a terminat cu reducerile false pe site-urile de comerț. Este o directivă a Uniunii Europene care a adoptat un nou set de reguli, cu scopul de a apăra mai bine drepturile consumatorilor.

Cumpărăturile online s-au schimbat definitiv!

Confom acestora, dacă există victime ale unor practici comerciale ilegale, clienții vor putea fi despăgubiți, iar vânzătorii vor fi amendați. Noile reguli trebuie incluse în legislația națională în termen de doi ani.

Obiceiul este unul cât se poate de simplu şi se aplică tuturor. Atunci când cineva cumpără de pe internet, cei mai mulți aleg produsul în funcție de preț sau recenziile altor cumpărători.

Reguli clare pentru siteurile care se laudă cu „cel mai bun preț”

„Mă uit în primul rând la specificații, desigur și preț, în primul rând, dacă este redus, și cam atât”, „Dacă sunt doar review-uri care spun „da, mi-a plăcut produsul” înseamnă că e ceva la mijloc.

Dacă vezi review-uri care sunt complexe, oamenii chiar își spun părerea atunci da, trebuie să te iei după ele și sunt un mod bun de a vedea dacă produsul este bun sau nu”, au spus câțiva consumatori

Parlamentul European a adoptat pe 7 ianuarie o directivă care impune reguli mai stricte pentru comercianții online. Printre noile prevederi apare și interzicerea recenziilor și reducerilor false.

Mai mult de atât, toți comercianții vor fi nevoiți să specifice dacă un anumit produs este vândut de o persoană fizică sau juridică. Se întâmplă lucrul acesta pentru o transparență mai mare în ceea ce privește comerțul online.

„Observăm pe foarte multe siteuri că se scrie, de exemplu, „cel mai bun preț”, „prețul zilei” sau „best deal”. De acum înainte, cei care afișează astfel de lucruri trebuie să compare, să afișeze prețul minim pentru ultimele 30 de zile.

Adică să știm exact dacă este cel mai bun preț și la ce se referă”, a spus și Ștefan Turcu, reprezentantul Comisiei Europene în România „Directiva a venit să clarifice o serie de cazuri care se întâmplă în practică, pentru a uniformiza legislația la nivel european.

România are doi ani la dispoziție să transpună în legislația națională și considerăm important ca actorii implicați în transpunerea în legislația națională să țină cont de faptul că în piața noastră operează nu doar operatori din UE, cât și operatori din afara UE, iar setul de reguli ar trebui să se aplice uniform asupra tuturor”, spune Florinel Chiș- preș. Asociației Magazinelor Online.

Atenție! Noile reguli nu se aplică doar magazinelor online, ci și retailerilor. Amenda pentru companiile care calcă strâmb pot ajunge până  la 4% din cifra de afaceri anuală.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×