Cum vrea ministrul Finanțelor să combată evaziunea fiscală: “ANAF să efectueze cel mult un control complex pe an”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
03/01/2020, 11:37
Cum vrea ministrul Finanțelor să combată evaziunea fiscală: “ANAF să efectueze cel mult un control complex pe an”
Florin Cîțu declară război evaziunii fiscale. Sursa foto: hepta.ro

Evaziunea fiscală a devenit o problemă de securitate națională, anunță Florin Cîțu, care promite că va lua în scurt timp măsurile necesare pentru a combate acest fenomen periculos. De asemenea, ministrul Finanțelor Publice susține că Agenția Națională de Administrare Fiscală trebuie să „efectueze cel mult un control complex pe an la companiile din Romania”.

Florin Cîțu declară război evaziunii fiscale

A venit momentul. Din punctul meu de vedere, evaziunea fiscală a ajuns o problemă de securitate națională. Chiar la început de an voi introduce în CSAT materialele necesare pentru aprobarea strategiei de informatizare a ANAF și MFP ca obiectiv de importantă națională.

Concomitent, voi face toate demersurile ca începând din acest an ANAF să efectueze cel mult un control compex pe an la companiile din România, indiferent de mărimea lor.  Excepție fac cazurile de flagrant/sesizări”, a scris Florin Cîțu într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.

Digitalizarea ANAF, principalul obiectiv din mandatul ministrului de Finanțe

Nu este pentru prima dată când ministrul de Finanțe aduce în discuție posibilitatea ca ANAF să intre cât mai curând în era digitală. De altfel, încă din momentul preluării portofoliului, Cîțu a subliniat faptul că implementarea acestei măsuri este obiectivul principal din mandatul său.

Concret, oficialul își dorește să facă uitate cozile interminabile de la ghișee, întrucât cetățenii români ar urma să-și achite dările la stat direct din aplicațiile pentru dispozitivele mobile. De asemenea, arhiva electronică va fi modernizată, iar serverele Ministerului de Finanțe se vor interconecta cu cele ale altor instituții.

Am spus din primul moment, de la audierile din Parlament, că dacă vreau să las ceva în urmă la Ministerul Finanţelor este proiectul de digitalizare şi informatizare. Putem toţi să ne jucăm cu taxele cu codul fiscal şi asta s-a întâmplat în ultimii ani.

Putem să le creştem, să le scădem, să complicăm codul fiscal sau să încercăm să-l facem mai simplu, dar digitalizarea a fost mereu lăsată la o parte.

Şi cred că impactul pentru colectare se va vedea şi se poate face în 2020 mai mult decât în 2019 doar prin informatizarea sistemului, Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF.

Dacă vrem să creştem colectarea, singura soluţie este să ne uităm la informatizare şi la digitalizarea sistemului ANAF şi Ministerului Finanţelor Publice”, a declarat Florin Cîțu, precizând că îmbunătățirea sistemului de colectare a avut un impact pozitiv în state precum Polonia și Bulgaria.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×