Cum se ține post negru și de ce trebuie să îl ții. Iată ce spune Biserica

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
13/03/2019, 12:59
Cum se ține post negru și de ce trebuie să îl ții. Iată ce spune Biserica GALERIE FOTO
Cum se ține post negru și de ce trebuie să îl ții

Postul Paștelui este cel mai lung și mai greu dintre posturile anului bisericesc. Credincioșii trebuie să se abțină de la multe plăceri până în Seara Învierii. În perioada de 40 de zile de post, Biserica dă doar două dezlegări la pește, de Buna Vestire și de Florii. În rândurile de mai jos vei afla cum se ține post negru și de ce trebuie să îl ții.

Cum se ține post negru

Postul negru se ține mai ales în Vinerea Mare, ziua în Care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. Biserica a rânduit postul negru pentru ca mirenii să înțeleagă măcar o mică parte din suferința îndurată de Mesia. Creștini știu că atunci când se ține post negru nu trebuie să mănânci și să bei nimic timp de o zi. Părintele Ilarion Argatu, fostul mare monah de la Cernica, a spus însă că ziua de post negru începe la ora 18:00 într-o zi și se termină abia a doua zi la ora 24:00.

Biserica spune că atunci când ținem post negru trebuie să ne abținem de la orice păcat și răutate și să nu dormim în ziua postului, pentru ca nu cumva Diavolul să râdă de noi că am vrut să ne ușurăm povara ținerii lui. De asemenea, dacă ne simțim slăbiți, putem lua în cursul zilei o bucățică de anafură și trei înghițituri de aghiazmă.

Postul negru se ține mai ales în Vinerea mare
Postul negru se ține mai ales în Vinerea mare

De ce trebuie să ții post negru

Pe lângă motivul religios, postul negru poate fi ținut și pentru că ar avea anumite beneficii asupra organismului, deși există controverse pe această temă. Există studii care arată că acesta ar fi benefic în procesul de detoxifiere și de reducere a greutății. mai mulți medici au atras însă atenția asupra pericolelor ce pot apărea când  ținem post negru.

„Postul negru rămâne la latitudinea fiecăruia. Totuși, o zi întreagă de post negru este puțin cam mult pentru oricine, pentru că poate să apară deshidratarea, dar și scăderea glicemiei, ce pot cauza probleme de sănătate”, spune dr. Elena Firoiu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×