Cum se pedepsește frauda electorală la alegerile prezidențiale! Legea prevede sancțiuni drastice

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
05/11/2019, 19:23
Cum se pedepsește frauda electorală la alegerile prezidențiale! Legea prevede sancțiuni drastice GALERIE FOTO
Frauda electorală se pedepsește cu închisoarea. Sursa foto - facebook

Cine se gândește la fraudă electorală la alegerile prezidențiale din 2019 trebuie să știe că riscă enorm și pedepsele sunt unele foarte mari. Scrutinul se desfășoară în baza Legii 370/2004 modificate prin Legea nr. 148 din 28 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală. Astfel, intervenția ilegală în procesul de vot este considerată o fraudă electorală, una care este pedepsită aspru.

Cum se pedepsește frauda electorală la alegerile prezidențiale!

În primul rând, este foarte clar că frauda electorală afectează numărarea voturilor pentru a aduce un rezultat electoral, fie prin creșterea ponderii de voturi a candidatului preferat, scăzând ponderea de voturi a candidatului rival, sau ambele. Astfel, potrivit art. 387 din Codul Penal, frauda este fapta persoanei care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.

Cine vrea să facă așa ceva trebuie să știe că riscă pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Frauda la votul electronic este definită prin tipărirea şi utilizarea de date de acces false, accesarea frauduloasă a sistemului de vot electronic sau falsificarea prin orice mijloace a buletinelor de vot în format electronic se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Legea prevede sancțiuni drastice

Mai mult de atât, Codul Penal pedepsește și violarea confidenţialităţii votului, nerespectarea regimului urnei de vot și falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale. Violarea confidenţialităţii votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Nerespectarea regimului urnei de vot, adică deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor biroului electoral al secţiei de votare ori transportarea acesteia de către alte persoane sau în alte condiţii decât cele prevăzute de lege se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Tot închisoare e și pentru falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale. De la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×