Cum se facturează gazele și cine le furnizează din iulie 2020! Decizia luată de ANRE care vizează pe toată lumea

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
12/02/2020, 16:30
Cum se facturează gazele și cine le furnizează din iulie 2020! Decizia luată de ANRE care vizează pe toată lumea GALERIE FOTO
Se schimbă contractele și furnizorul de gaze. Sursa foto - hepta.ro

ANRE a luat o decizie de ultimă oră în urma căreia toată lumea trebuie să știe cum se facturează gazele și, mai ales, cine le furnizează începând cu luna iulie 2020! Mai exact, de la această dată, piaţa reglementată a gazelor, cu preţuri fixate de stat va dispărea.

Cum se facturează gazele și cine le furnizează din iulie 2020!

Nu vor mai fi posibile decât contracte de piaţă concurenţială, dar, atenție, acestea vor fi valabile doar dacă sunt semnate cu firmele de furnizare agreate de ANRE.

În acest moment, conform celor de la ANRE, există două posibilităţi pentru clienţii casnici, de la 1 iulie. Au la dispoziție varianta de a semna un contract nou de furnizare, în regim de piaţă liberă, cu actualul furnizor de la reglementat. Vorbim, în general, de Engie sau E.On.

Decizia luată de ANRE care vizează pe toată lumea

Dacă nu vor să mai meargă pe aceeași filieră, atunci pot semna un contract nou de furnizare cu un alt furnizor concurenţial, la alegere. Toți consumatorii trebuie să decidă până la 1 iulie, indiferent de opțiunea pe care o aleg.

Există și varianta în care aceștia nu se pot decide. Ei bine, atunci conform unei note de fundamentare a noului proiect de Ordin al ANRE, oamenii vor rămâne la furnizorul actual. Nu o vor face în termenii de până acum, ci cu prețul din oferta finală. Adică cea pe care n-au acceptat-o.

“Introducerea unei perioadei de tranziție de 12 luni, respectiv 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021, în care clienţilor casnici care, până la data 30 iunie 2020, nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au încheiat un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, li se asigură furnizarea gazelor în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la această dată.

Cu excepţia prevederilor privind preţul final reglementat, iar preţul facturat acestora va fi prețul din oferta propusă de furnizor până la data încheierii unui contract aferent furnizării în regim concurenţial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021”, au transmis cei de la ANRE.

Și totuși, mergem chiar mai departe, și ne întrebăm ce se întâmplă dacă nici la 1 iulie 2021 nu se schimbă contractul şi/sau furnizorul? Astfel, dacă nici până atunci nu se va ajunge la o înțelegere, se va încheia tacit un nou contract.

“Printr-un proiect de ordin este propusă o modalitate tacită de încheiere a contractului aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial de către clientul casnic, dacă acesta nu-și exercită dreptul de eligibilitate până la data de 31 iunie 2021 sau nu îşi exprimă, până la această dată, refuzul de semnare a contractului propus de furnizorul actual, respectiv nu comunică o propunere de modificare/completare a condiţiilor/clauzelor contractuale, după caz.

Astfel, clientului casnic care nu-și exercită dreptul de eligibilitate până la terminarea perioadei de tranziţie i se va asigura furnizarea, începând cu data de 1 iulie 2021, de către furnizorul actual la preţul din oferta propusă şi în baza contractului aferent acestei oferte transmise împreună cu notificarea în luna mai 2021.

În cazul în care clientul casnic doreşte să-şi schimbe furnizorul, acesta îşi poate exercita în orice moment acest drept, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, au mai spus cei de la ANRE.

Tot în proiectul de ordin, se mai arată că actualii furnizori de piaţă reglementată trebuie să înştiinţeze, lunar, inclusiv în facturi, oamenii că de la 1 iulie preţurile fixate de stat dispar şi că trebuie să le facă noi oferte.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×