Cum recunoaștem un infarct miocardic: primele semne și simptome

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
08/11/2018, 13:12
Cum recunoaștem un infarct miocardic: primele semne și simptome
Iată semnele și simptomele pentru un posibil infarct miocardic!

Majoritatea oamenilor nu știu să deosebească semnele unui infarct de simptomele de stări de rău, tocmai acest lucru este reprezentat de linia subțire dintre cei care ajung să trăiască după un astfel de infarct. Viteza recunoașterii semnelor pentru un infarct miocardic este clipa de mijloc dintre însănătoșire și deces. Iată cum poți recunoaște semnele și simptomele unui infarct miocardic!

Factorii de risc pentru atacul de cord sunt: vârsta înaintată, istoric genetic, colesterol aflat în sânge, fumatul, hipertensiune, diabet tratat cu ajutorul insulinei, obezitate, consum excesiv de zaharuri, alcool sau grăsimi, stresul etc.

Semnele și simptomele unui infarct miocardic

Oamenii trebuie să cunoască faptul că orice durere în zona pieptului, care are o durată mai lungă de zece minute, trebuie privită ca un posibil viitor infarct. „Durerea toracică, dar nu durerea precordială, adică în zona inimii, aia nu-i chiar atât de importantă, ar putea fi şi aia infarct, dar nu-i tipică. Durerea în capul pieptului, deci exact în mijlocul pieptului, mai ales dacă merge în gât, eventual în maxilarul inferior, în mandibulă”, a specificat Profesorul doctor Dragoș Vinereanu, președinte al Societății Române de Cardiologie. De asemenea, acesta a specificat că mai sunt și alți factori îngrijorători care ar putea arăta atacul de cord.

„Orice simptom sever instalat, cum ar fi respiraţie grea, importantă, instalată brusc, palpitaţii instalate brusc, o senzaţie de oboseală marcată, instalată brusc şi neexplicabilă, toate trebuie să te ducă cu gândul la infarctul de miocard. Adică desfundarea arterei respective cu anumite dispoziţii în aşa fel încât să restabilească circuitul sângelui prin artera care a produs infarctul, infarctul fiind, de fapt, obstrucţia unei artere.”, a mai spus acesta. Electrocardiogramele sunt cele care oferă un diagnostic exact, urmate de angioplastia coroniană.

Ce este angioplastia coroniană?

Anginoplastia coroniană este tradusă ca o procedură curată, care nu are nevoie de intervenție chirurgicală, astfel că nu necesită anestezie. De cele mai multe ori, urmarea este introducerea unul balon cu stent atașat. De asemenea, de menționat este faptul că există mai multe feluri de stenturi, cu dimensiuni diverse: din oțel, nichel, cobalt-crom, titan etc.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×