Cum pot românii să iasă mai devreme la pensie în acest an. Informații complete despre pensionarea anticipată în 2020

Claudiu Ilie   
în Stiri mondene
15/01/2020, 18:32
Cum pot românii să iasă mai devreme la pensie în acest an. Informații complete despre pensionarea anticipată în 2020
Cum pot românii să iasă mai devreme la pensie în acest an

Anul 2020 este ultimul în care românii pot beneficia de pensia anticipată. Astfel, femeile și bărbații care pot să intre la pensie mai devreme dacă își îndeplinesc condițiile privitoare la stagiul de cotizare, potrivit legii nr. 263/2010. Acest an va fi ultimul în care românii vor putea beneficia de pensia anticipată, întrucât din 2021 vor exista numai pensii anticipate parțiale, arată avocatnet.ro.

Cum pot ieși femeile în pensionarea anticipată

Astfel, potrivit sursei citate româncele pot să iasă anticipat la pensie cu maximum cinci ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare. Asta doar dacă au un stagiu de cotizare cu opt ani mai mare decât cel cerut prin lege ca stagiu complet.

Legislația actuală prevede că stagiul complet pentru femei este de 35 de ani, iar vârsta standard de pensionare este de 63 de ani. Reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege.

La începutul acestui an valorile au crescut față de anul 2019 cu o lună, astfel încât vârsta standard de pensionare pentru femeie este de 61 de ani și trei luni, iar stagiul complet este situat la 31 de ani și trei luni. Astfel, dacă o femeie dorește să se pensioneze anticipat în 2020, aceasta va trebui să aibe un stagiu de cotizare de 39 de ani și trei luni (31 de ani și trei luni + cei opt ani ceruți prin lege), respectiv 39 de ani și cinci luni dacă optează pentru acest tip de pensie la final de an.

De reținut este că pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită la momentul când se îndeplinesc condițiile pentru acordarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, pensia anticipată devine automat (fără cereri speciale pe la casele de pensii) pensie pentru limită de vârstă.

Cum se vor putea pensiona anticipat românii

Bărbații se pot pensiona anticipat cu cel mult cinci ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, dar numai dacă au ajuns la un stagiu de cotizare de 43 de ani (cu opt ani mai mare față de stagiul complet de cotizare, respectiv 35 de ani). La fel ca în cazul femeilor, reducerea vârstei de pensionare la cea anticipată nu se poate cumula însă cu nicio altă reducere din lege. Mai mult, nici în cazul bărbaților pentru pensia anticipată nu există penalizări la suma de bani cuvenită.

Vârsta standard de pensionare a unui bărbat în România este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ceea ce înseamnă că dacă un bărbat vrea să se pensioneze anticipat nu o poate face mai devreme de 60 de ani. În același timp, acesta trebuie să fi atins un stagiu de cotizare de cel puțin 43 de ani.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×