Cum au devenit trotuarele locuri de parcare! Poliția amenință cu amenzi serioase

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
08/12/2019, 09:38
Cum au devenit trotuarele locuri de parcare! Poliția amenință cu amenzi serioase GALERIE FOTO
Mașini parcate pe trotuar, pietoni pe carosabil. Sursa foto - facebook

Încet, dar sigur, trotuarele au devenit locuri de parcare și nu o dată pietonii sunt nevoiți să coboare în stradă ca să ocolească diverse autoturisme! De altfel, numărul de mașini în creștere în București și tupeul șoferilor încep să-i lase pe pietoni definitiv fără trotuare.

Cum au devenit trotuarele locuri de parcare!

Toți șoferii trebuie să știe că parcarea mașinilor pe trotuare este permisă numai acolo unde există indicatoare sau marcaje amplasate de autorități. Vorbim de trotuare care au lățimea de cel puțin 3 metri, iar amenajarea spațiului se face de către primărie cu acordul poliției rutiere.

În Codul Rutier, OUG 195/2002, la articolul 72 (Reguli pentru alți participanți la trafic), alineatul 7 se menționează că: „Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru”.

Poliția amenință cu amenzi serioase

Vehicule imobilizate sunt mașinile care staționează cel mult 5 minute. După această durată, imobilizarea se consideră staționare. Potrivit unui studiu realizat de Continental și Academia Titi Aur, aproape 50% dintre șoferi recunosc că parchează mașina în locuri interzise. Pe de altă parte, șoferii reclamă aglomerația și lipsa de civilizație.

Atenție! Oprirea sau staționarea unităților de transport cu intrarea parțială sau în întregime pe trotuar este admisă doar în locurile special amenajate, marcate prin indicatorul rutier „Parcare” sau „Parcare rezervată”.

De asemenea, se poate face lucrul acesta și prin marcajul rutier „Linia îngustă continuă”. Din 22 aprilie a intrat în vigoare prevederea care obligă șoferii să respecte o distanță minimă de 1,5 metri pe trotuar pentru circulația pietonilor, transmite IPN.

Astfel, potrivit Inspectoratului Național de Patrulare, oprirea sau staționarea mijloacelor de transport pe alte porțiuni de drum, care nu sunt marcate corespunzător, chiar și cu respectarea distanței de 1,5 metri, este interzisă. Sancțiunea pe care o riscă șoferii care opresc sau staționează neregulamentar este amendă de până la 1500 de lei și patru puncte de penalizare.

Vehiculele staționate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau planuri înclinate de bordură, destinate persoanelor cu cerințe speciale. De curând, o analiză a INP a indicat faptul că majoritatea conducătorilor auto obișnuiesc să oprească, staționeze sau să parcheze în locurile unde le este comod.

Adică în fața magazinului, în intersecții, pe trecerile pietonale, dar practic și pe scările blocului unde locuiesc sau lucrează. Toate aceste parcări neregulamentare devin obstacole pentru accesul pompierilor, ambulanțelor și polițiștilor, pentru persoanele cu dizabilități locomotorii și părinții cu copiii în cărucioare, care sunt nevoiți să circule pe partea carosabilă

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×