România se află la coada clasamentului Uniunii Europene legat de venituri, dar în fruntea celui legat de creșterile de prețuri, confrom Eurostat. Drept urmare, nu ar trebui să ne mire că am ajuns să cheltuim cel mai mult pentru mâncare dintre toate țările uniunii.
Din 100 de lei, un român cheltuie 28 de lei pe mâncare
Spre deosebire de media la nivelul Europei, unde la fiecare 100 de lei doar 12 sunt cheltuiți pe mâncare, românii cheltuiesc din aceeași sumă (100 de lei) mai mult de dublu (28 lei) pe alimente.
Așadar, românii ajung să dea pe alimente și răcoritoare cel mai mult dintre toți cetățenii Uniunii Europene (27,8%), urmați de lituanieni (20,9%) și estonieni (19,6%). Pentru a înțelege și mai bine diferența, trebuie menționat faptul că media europeană a cheltuielilor pe alimente este de 12,1%.
Marea Britanie (7,8%), Irlanda (8,7%), Luxembourg (9,1%) şi Austria (9,7%) sunt țările în care cetățenii ajung să cheltuie cel mai puțin pe mâncare, conform datelor aferente anului 2018, publicate pe 9 decembrie de către Eurostat, informează ProTv.
Datele puse la discpoziție de către Eurostat arată că, în 2018, gospodăriile aflate pe teritoriul UE au cheltuit pe alimente și răcoritoare mai mult de 1.047 miliarde de euro, sumă ce reprezintă 6,6% din PIB-ul Uniunii Europene.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Între 2008 și 2018, în majoritatea statelor membre UE, ponderea alimentelor în totalul cheltuielilor pe gospodărie fie a scăzut, fie a rămas stabilă
Ponderea de 12,1% a cheltuielilor pentru mâncare, amintită mai sus, a reprezentat în 2018 a treia categorie de cheltuieli de la nivelul UE. Cele mai mari sume au fost destinate îngrijirii locuinței și facturilor ce țin de aceasta (apă, electricitate, gaze, carburanți) – 24%, precum și transporturilor – 13.2%.
Lituania a înregistrat cea mai mare scădere de acest tip, de la 24,8% din totalul cheltuielilor pe gospodărie în 2008 la 20,9% în 2018. Pe locul secund se află Polonia (-3,4 %), iar pe poziția a treia Malta (-3 %).
Pe de altă parte, au fost și 10 state unde cheltuielile pentru alimente și băuturi nealcoolice ale gospodăriilor au crescut. Dintre ele, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Cehia și Slovacia (1,4% fiecare), Olanda (1%) și Ungaria (0,8).