Cui i se spune la mulţi ani de Sfânta Varvara! Azi, sărbătoare cu cruce neagră

Dan Suta   
în Stiri mondene
04/12/2019, 14:21
Cui i se spune la mulţi ani de Sfânta Varvara! Azi, sărbătoare cu cruce neagră
Sfânta Varvara este sărbătorită astăzi. Sursa foto: roxana-daniela.blogspot.com

Azi, Biserica Ortodoxă Română o sărbătorește pe Sfânta Varvara, iar persoanele care îi poartă numele ori derivate din acesta își celebrează onomastica. Așadar, dacă ai pe cineva cunoscut cu numele Barbie, Bobby, Batbara sau chiar Varvara, nu uita să le spui azi „La mulți ani!”.

Sfânta Varvara, sărbătorită astăzi de români

Înainte de a explica originea numelui Varvara și cum se folosește în alte limbi, vom trece în revistă câteva lucruri interesante despre sfânta zilei.

Varvara a trăit pe timpul lui Maximilian Împăratul, între 284 și 305, la Heliopolis, Grecia. Varvara era de o frumusețe răpitoare, motiv pentru care a fost ținută de tatăl ei, Dioscor, închisă într-un turn.

Numele Varvara, folosit în mai multe variante: De la Barbara la Bobby

Familia ei nu era creștină, dar ea a luat calea credinței supărându-l pe tatăl păgân. Varvara este protectoarea femeilor nevoiașe.

Este considerată una dintre vestitoarele de vești bune, căci ea a dat de veste păzitoarelor turnului unde era închisă despre adevăratul Dumnezeu.

Numele Varvara provine din grecul „barbaros”, care înseamnă străină. Românii folosesc varianta Varvara, cea popularizată de către ruși.

În engleză, numele este cunoscut sub diferite forme: de la Babs, Barbra, Barbie până la Bobby sau Babbie. În limba portugheză se folosește Barbara, la fel și în spaniolă, cu accentul pe primul a.

Polonezii au varianta Basia, croații Bara sau Barica, iar suedezii Barbro. Îți prezentăm mai jos și o scurtă rugăciune pe care e bine să o spui către Sfânta Varvara.

„Pe Sfânta Mare Muceniţă Varvara să o cinstim; că a sfărâmat cursele vrăjmasului şi că o vrăbioară s-a izbăvit dintr-însele, cu ajutorul Armei Crucii, Preacinstită”, este o parte a rugăciunii.

„Lui Hristos, Celui în Treime cu evlavie Lăudat, urmându-i tu, purtătoare de biruinţă, ai nimicit templele idolilor; şi luptând în mijlocul locului de pătimire, Sfântă Muceniţă Varvara, nu te-ai temut de ameninţările tiranilor, ceea ce ai avut îndrăznire bărbătească, cu glas mare cântând pururea: cinstesc Preasfânta Treime, Dumnezeirea Cea Una”, e continuarea rugăciunii.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×