4 decembrie este o zi foarte importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește pomenirea Sfintei Mucenițe Varvara. Potrivit calendarului ortodox, aceasta a trăit în cetatea Heliopolis, pe timpul împăratului Maximian.
Din turnul său, Sfânta Varvara le împărtășea păzitoarelor tainele credinței
Din turnul în care era captivă, Sfânta Varvara le dezvăluia păzitoarelor sale adevăul despre zei și le iniția în tainele credinței. Din cauza frumuseții sale trupești, tatăl, păgânul Dioscor, a închis-o într-un turn, considerând că nimeni nu este vrednic să o vadă pe fiica sa.
„Zeii pe care ii cinstește tatăl meu sunt făcuți de mâini omenești. Pe cei de aur și de argint i-au făcut zlatarul (argintarul) și pe cei de piatră i-a făcut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul.
Deci, cum acei zei făcuți au putut zidi această luminată înălțime cerească și o frumusețe că această pământească, neputând ei singuri nici umblă cu picioarele, nici lucra cu mâinile?”, spunea aceasta.
Ce nu trebuie să faci în această zi de sărbătoare
Ca majoritatea sărbătorilor importante, ziua Sfintei Varvara nu duce lipsă de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care credincioșii au grijă să le respecte cu sfințenie.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Astfel, pe 4 decembrie, părinții obișnuiesc să însemneze copiii pe frunte și pe față cu semnul Sfintei Cruci, având degetul înmuiat în miere. De asemenea, se spune că nu este bine să muncești, să speli sau să mănânci fasole. În credința populară, Sfânta Varvara este considerată protectoarea copiilor, pe care îi apără de boli, în special de pojar.
Trebuie, însă, ca această zi să fie cinstită așa cum se cuvine, motiv pentru care ortodocșii din România, dar și din întreaga lume nu încalcă nici măcar una dintre regulile nescrise.
În plus, minerii au ales-o pe Varvara drept patroana lor spirituală, astfel că nimeni nu mai intră în mină, ci petrece și se bucură, exact așa cum îi plăcea Sfintei.