Calendar ortodox 4 decembrie: Sfânta Muceniţă Varvara şi Cuviosul Părinte Ioan Damaschin

Mirela Apostol    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
03/12/2018, 18:25
Calendar ortodox 4 decembrie: Sfânta Muceniţă Varvara şi Cuviosul Părinte Ioan Damaschin GALERIE FOTO
Sfânta Muceniţă Varvara este prăznuită pe 4 decembrie, conform Calendarului Ortodox

Marţi, 4 decembrie 2018, sunt prăznuiţi Sfânta Muceniţă Varvara şi Cuviosul Părinte Ioan Damaschin, conform calendarului ortodox, alături şi de pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Ioan, episcopul Polivatului, făcătorul de minuni, pomenirea Sfintei Muceniţe Iuliana, care de sabie s-a săvârşit, pomenirea Sfinţilor Hristodul şi Hristodula, care de sabie s-au săvârşit, pomenirea Sfântului noului sfinţit Mucenic Serafim, episcopul Fanariului, care a suferit mucenicia în anul 1601.

Conform calendar-ortodox.ro, Sfânta Muceniţă Varvara a trăit pe vremea împăratului Maximian, între anii 284-305, la Heliopolis (Helenopont / Helespont) şi era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor). Acesta o ţinea sub pază, într-un turn înalt, pentru a-i feri de frumuseţea de ochii curioşilor.

Calendar ortodox 4 decembrie

A vrut să-i facă două ferestre, însă fiica sa a crut-o pe a treia. După care „la auzul acestor cuvinte tatăl ei s-a repezit îndată cu sabia să o omoare, dar sfânta a fugit şi s-a ascuns într-o stâncă ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munţi. Tatăl ei a urmărit-o şi a găsit-o; a luat-o de cosiţe şi a dat-o domnului ţării aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mărturisit pe Hristos şi a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuită în multe feluri şi în sfârşit ucisă cu sabia de tatăl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatăl ei, după ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte şi a murit”, se arată în Sinaxar.

Pe 5 decembrie, se vor prăznui Cuviosul Părintele nostru Sava cel sfinţit şi pomenirea Sfântului Mucenic Diogen, care s-a săvârşit fiind lovit cu pietre,Sfântului Mucenic Averchie, care de sabie s-a săvârşit, Cuviosului Non, care în pace s-a săvârşit, Cuviosului Grat, care în pace s-a săvârşit, Cuviosului Părintelui nostru Nectarie şi pomenirea sfinţilor cuvioşi mucenici cei ce au locuit în chiliile Atonului şi au mustrat pe latino-cugetători, adică pe împăratul Mihail şi pe patriarhul Bec.

Calendarul ortodox
Calendarul ortodox

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×