Calendar ortodox 3 decembrie: Sfântul Prooroc Sofonie

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
02/12/2018, 11:00
Calendar ortodox 3 decembrie: Sfântul Prooroc Sofonie
Calendar ortodox 3 decembrie, pomenirea Sfântului Prooroc Sofonie

Potrivit calendarului ortodox, luni, 3 decembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Prooroc Sofonie. Numele său tălcuiește ”straja lui Dumnezeu” sau ”cunoscătorul celor ascuse”. Acesta, fiul lui Husi, din seminția lui Simeon, a fost al noulea dintre ”proorocii mici”. Sofonie a trăit în Ierusalim, la începutul domniei regelui Iosia, 640-609 î. Hr. A primit harul proorociei încă de la naștere și a prevestit despre căderea și pustiirea Ierusalimului, dar și despre necazurile cele mari care vor veni peste iudei.

De asemenea, a mai spus să că neamurile vor ajunge popor ales al lui Dumnezeu, că rușinea va fi pentru cei necredincioși și mărirea pentru cei drepți. Totodată, a vestit și că Hristos Domnul va fi Judecătorul și împăratul a tuturor cuvântătoarelor și că va răsplătipe fiecare după faptele sale. Acesta a murit în casa sa și a fost îngropat în țarina lui, așteptând învierea de apoi. Proorocul se asemăna la înfățișarea trupului cu Sfântul Ioan Teologul, doar că avea barba puțin mai rotundă.

calendar ortodox 3 decembrie sfantul prooroc sofonie
Sofonie a trăit în Ierusalim, la începutul domniei regelui Iosia, 640-609 î. Hr

Calendar ortodox 3 decembrie: Sfântul Prooroc Sofonie și Sfântul Mucenic Teodor

Tot astăzi este pomenirea Sfântului sfințitului Mucenic Teodor, arhiepiscopul Alexandriei. Locuitorii Alexandria Egiptului și mai ales elinii și necredincioșii s-au purtat dur cu sfinții. Astfel că, din această cauză mulți i-au făcut mucenici. Unul dintre ei a fost și Sfântul Teodor. Și, pe când a aflat poporul alexandrinilor că acesta mărturisește pe Hristos, că slujește Lui cu toată inima și că învață elinii să creadă în El, s-au năpustit cu mânie asupra lui.

conform calendarului 3 decembrie pomenim pe sfantul prooroc sofonie
Tot astăzi este pomenirea Sfântului sfințitului Mucenic Teodor, arhiepiscopul Alexandriei.

Întâi l-au chinuit cumplit, apoi au împletit o cunună de spini și l-au încununat cu ea. În cele din urmă, l-au bătut peste ochi, au râs de el și l-au mai batjocorit o dată în toate felurile. În final, a fost aruncat în mare și, pentru că a ieșit viu din ea, i-au tăiat capul, aceasta fiind poruncă din partea dregătorului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×