CTP, reacție după condamnările din dosarul Colectiv: „Pedepsele sunt departe de a fi suficiente”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
16/12/2019, 15:48
CTP, reacție după condamnările din dosarul Colectiv: „Pedepsele sunt departe de a fi suficiente”
CTP, reacție dură după condamnările din dosarul Colectiv. Sursa foto: hepta.ro

Cristian Tudor Popescu a reacționat în stilul caracteristic după primele condamnări dictate de Tribunalul București în dosarul incendiului de la clubul Colectiv. Pedepsele primite de toți cei găsiți vinovați de această tragedie, printre care și fostul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, „sunt departe de a fi suficiente”, consideră CTP.

CTP, reacție tranșantă după primele sentințe în dosarul Colectiv

Nu ştiu dacă vor fi menţinute aceste pedepse, care sunt departe de a fi suficiente. Să vedem la apel ce judecător o să judece, pentru că domnii judecători ne rezervă tot felul de soluţii care pe mine mă deconcertează.

De pildă, la Arad, cei opt inşi acuzaţi grav de comiterea unui lanţ infracţional cu tot felul de stenograme nici măcar nu sunt cu toţii judecaţi sub stare de control judiciar. Cei mai mulţi au fost puşi în libertate, pot acum să distrugă probe, să influenţeze martori, pentru că un judecător a considerat că aşa e corect, juridic şi democratic, ca ei să fie judecaţi în libertate.

În ultima vreme sunt nişte hotărâri revoltătoare, tot felul de ucigaşi, violatori care, lăsând la o parte recursul compensatoriu, au fost puşi în libertate nu ştim pe ce considerente. Ce s-a întâmplat acum, oricât de spectaculos ar arăta nu e sigur deloc. O să vedem ce se întâmplă în continuare, se va veni cu alte chichiţe avocăţeşti…

În ce-i priveşte pe domnii Bănicioiu şi Arafat care îi au pe conştiinţă după incendiu pe cei care au murit din pricina infecţiilor din spitale, aceşti inşi nu au răspuns încă cu nimic pentru ce au făcut. După părerea mea, azi nu e un moment de uşurare, nu cred că acest dosar a fost soluţionat.

Decizia de azi reprezintă o încercare de a da satisfacţie prin aceste pedepse aproape de maximul legal, este o încercare de a închide gura celor care cer dreptate în continuare. În schimb, responsabilii de nivel înalt din dosar sunt neatinşi, cumva aceste pedepse maxime sunt pentru executanţi.

Piedone nu e executant, dar ceilalţi sunt doar nişte executanţi. Pentru starea de fapt care a dus la incendiul din Colectiv şi la ce s-a întâmplat apoi în sistemul medical cu cei răniţi, pentru asta nu a răspuns nimeni. Cumva, asta se doreşte să treacă în planul doi”, a declarat CTP la Digi 24.

„Nu mă aștept să se schimbe ceva, fenomenul corupției nu va înceta”

Totodată, reputatul jurnalist este sceptic în privința șanselor ca sistemul judiciar din țara noastră să se schimbe după condamnările primite în primă instanță de inculpații în dosarul Colectiv. „Fenomenul corupției nu va înceta”, susține CTP.

Nu mă aştept să se schimbe ceva, ştiu că fenomenul corupţiei nu va înceta. Sunt inşi care au comis fapte penale, iar în vreme ce se făceau arestări şi se dădeau pedepse cu executarea, chiar în acele zile, alţii, unii apropiaţi celor care au fost condamnaţi, la rândul lor comiteau liniştiţi acte de corupţie.

Am sperat la un moment dat, când au fost condamnaţi miniştri, politicieni influenţi, oameni de afaceri. Am spus că poate li se va face totuşi frică, că vor ezita când iau şpagă ca să treacă cu vederea acea bombă numită Colectiv

În continuare, vor face asta şi pompierii, şi altii. Când şpaga e suficient de tentantă, or să o ia. Singura soluţie e ca aceşti oameni să fie prinşi în timp util, judecaţi, condamnaţi, băgaţi în puşcărie şi împiedicaţi să mai facă ce au făcut. Dar, o diminuare a fenomenului eu nu văd”, a mai spus Cristian Tudor Popescu, după primele sentințe din dosarul Colectiv, cea mai mare tragedie care a lovit țara noastră în ultimii 30 de ani.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×