Cristina Țopescu s-a stins fără lumânare, unul din cele mai elementare simboluri. Marii părinți: „Poți să ai un milion de lumânări, nu-ți ajută la moarte”

Dan Suta   
în Stiri mondene
16/01/2020, 08:32
Cristina Țopescu s-a stins fără lumânare, unul din cele mai elementare simboluri. Marii părinți: „Poți să ai un milion de lumânări, nu-ți ajută la moarte”
Cristina Țopescu a murit fără lumânare, însă asta nu contează cu adevărat. Sursa foto: captură video Fanatik, Facebook

Cristina Țopescu s-a stins fără lumânare, iar mulți cred că nu este bine că s-a întâmplat așa. Cât contează cu adevărat că jurnalista nu a avut o lumânare aprinsă în casă în momentul în care a murit? Ei bine, marii părinți ai Bisericii Ortodoxe au păreri împărțite.

Cristina Țopescu a murit fără lumânare

Părintele Ilie Cleopa spunea, de pildă, că nu are nicio relevanță dacă o persoană moare cu lumânare. Ce contează este dacă a făcut fapte bune în perioada vieții sale, căci adevărata lumină vine la finalul drumului pe pământ din acele fapte.

„Un om, creştin bun în sat la voi, care nu înjură, nu fură, nu fumează, duce viaţă curată cu soţia, posteşte toate sfintele posturi, lunea, miercurea şi vinerea; merge la biserică regulat, creşte copiii în frica Domnului, acela este o lumină pentru tot satul”;

„Măi, pe cutare nu l-ai văzut niciodată în crâşmă, nu l-ai auzit vreodată înjurând, l-ai văzut totdeauna la biserica, ai văzut copiii lui cum se închină, ai văzut că-i milostiv, ai văzut că posteşte sfintele posturi, merge la mărturisiri cât mai des, este o lumină pentru tot satul. Asta-i lumina. Faptele bune”, spunea Ilie Cleopa.

Ieri, prietenii și familia și-au luat rămas bun de la jurnalistă

Cu această opinie sunt de acord mai toți preoții, și anume că mortul nu merge în lumea cealaltă cu lumânarea, ci cu faptele sale bune, cu lucrurile pe care le-a făcut sau nu bine pe acest pământ.

„Poţi să ai un milion de lumânari, nu-ţi ajută nimic la moarte. Cine le-a aprins lumânarea la cei care au murit pe front? Iată lumina: dacă au avut fapte bune, aceea-i lumina” – Ilie Cleopa.

Citatele lui Ilie Cleopa sunt extrase din cartea „Ne vorbește părintele Cleopa 8”, ediție îngrijită de Arhimandritul Ioanichie Bălan, editura Mănăstirea Sihăstria.

Cristina Țopescu a fost găsită moartă pe 12 ianuarie seara. Ieri, prietenii și familia jurnalistei și-au rămas bun de la ea la priveghiul organizat la Capela Cimitirului Bellu din Capitală. Vezi aici imagini. 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×