Cristian Tudor Popescu a făcut radiografia căderii Guvernului Orban. ”Înseamnă să-ți dai cu levierul în… genunchi”

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
07/02/2020, 21:52
Cristian Tudor Popescu a făcut radiografia căderii Guvernului Orban. ”Înseamnă să-ți dai cu levierul în… genunchi”
Cristian Tudor Popescu a comentat în stilul său caracteristic căderea Guvernul Orban. Sursa foto: digi24.ro

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi 24 căderea Guvernului Orban și negocierile care au vut loc înainte ca moțiunea de cenzură să treacă în Parlamentul României. Întrebat dacă a fost cumva blat între PNL și PSD, gazetarul s-a dezlănțuit!

Cristian Tudor Popescu a comentat în stilul său caracteristic căderea Guvernul Orban

”Nu știm dacă-i blat, dar ridicol anticipat este. În care campionat, câștigă cel ce se clasează pe locul doi. Ridicol, firește, condimentat cu prostie. Este un zăcământ național inepuizabil. Am spus-o întotdeauna – prostia -, ce petrol, ce minereuri, ce gaze… Nu, domne. Prostia este zăcământul nostru național cel mai bogat. Și care trebuie exploatat. Și este.

Domnul Ciolacu parafrazează, într-un acces de nătângie, ce i-a spus Traian Băsescu lui Adrian Năstase când l-a bătut în anul 2004. „Adriane nici nu știi, cât de mic începi să fii”.

”Înseamnă să-ți dai cu levierul în… genunchi”

Eu am dat întotdeauna exemplu această zicere a lui Băsescu, de folosire a unei imagini percutante, a unor cuvinte care creează imagine ca să o lipești de mintea alegătorilor. Și spuneam: dacă Băsescu ar fi spus „în ultima vreme, statura politică a domnului premier Adrian Năstase s-a diminuat considerabil”, dacă spunea asta, nu reținea nimic nimeni. În schimb, „Adriane nici nu știi cât de mic începi să fii” este eficientă ca imagine.

Ca să iei acum, să iei funia și să strigi în casa spânzuratului, parafrazând-o către Ludovic Orban, înseamnă să-ți dai cu levierul în genunchi. Asta face domnul Ciolacu, foarte încântat. „Ce-mi plac glumele mele!”, ar spune autorul acelei replici.

După atâția ani de la Revoluție, Cristian Tudor Popescu s-a declarat de-abia acum surprins de ușurința cu care politicienii mint oamenii fără să tresară.

„Campionatul Național de Ridicol Anticipat”. Ceea ce este fascinant, este capacitatea acestor oameni de a minți fără să tresară, în văzul unei întregi țări. Ăsta este un lucru excepțional. O calitate excepțională. Să nu ai un moment de șovăială, de jenă, de exitare… Nu, domne!

Întotdeauna se vehiculează de către acești domni politicieni sentimente dintre cele mai nobile. Dragostea față de popor, grija față de om, dăruirea față de națiune… Nu auzi decât asta. Și dacă ai un cap cât de cât limpede, îți dai seama ce este în spatele acestor vorbe și nu poți decât să îi privești fascinat”.

Gazetarul a vorbit și despre acuzațiile PSD la adresa schimbrii regulilor în timpul jocului, prin revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. CTP amintește însă că și PSD a ncercat să facă exact același lucru.

”Vasăzică ce spun domnii aceștia de la PSD în legătură cu alegerile locale în două tururi. Zbiară dânșii că „se încalcă flagrant recomandările Comisiei de la Veneția”, „cele mai elementare reguli ale democrației”, pentru că se schimbă regulile jocului în timpul jocului, în cele șase luni până la alegeri. Asta fac acum. Înainte de alegerile europarlamentare, același PSD, același, că în afară de Dragnea sunt tot ăia acolo, același PSD se chinuia să sucească gâtul referendumului lui Iohannis. Când încercau cu Autoritatea Electorală Permanentă să schimbe regulile, astfel încât oamenii să nu voteze la referendum. „Ai dreptul să votezi separat”, „să nu te intereseze referendumul” și așa mai departe…

Și acum vin și spun, ca și cum ei au fost apărătorii democrației și ai regulilor electorale de când se știu ca partid. Nu clipește domnul Ciolacu. Vorbesc despre aceste două tururi – și am spus, alegerile în două tururi sunt mai democratice decât cele într-un singur tur. Dar de ce îi interesează acum respectarea democrației și a regulilor? Pentru că știu că în două tururi ar avea probleme foarte mari, PSD-ul.

Dacă nu ar știi că ar avea probleme mari cu USR-ul și cu PNL-ul în două tururi, nu i-ar interesa. Nu i-ar interesa nici democrația, nici încălcarea regulilor… „Dacă e în avantajul nostru, treacă…”.

”În loc să se ocupe cu anticipate, să fi guvernat”

Cristian Tudor Popescu nu i-a menajat deloc nici pe liberali. ”Acum să trecem la liberali. Care spun: „Domne, nu se mai poate, trebuie să avem alegeri anticipate, ne întoarcem la popor pentru ca să obținem o majoritate consolidată în Parlament și să putem să guvernăm”. Deci, ce fac domnii liberali? Ei, cu alegerile anticipate vor să fie votați pentru ce vor face DUPĂ ce vor câștiga alegerile anticipate și va fi pus din nou domnul Orban prim-ministru.

N-au vrut să fie votați și să câștige pentru ce ar fi făcut ACUM. În loc să se ocupe cu anticipate, să fi guvernat. Ce hotărâri au luat care să privească starea economică, starea financiară, starea socială a oamenilor, pe care să le blocheze Parlamentul? Ce hotărâri au luat?”, a mai spus CTP.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×