Ce se întâmplă cu pensiile şi dublarea alocaţiilor după căderea Guvernului Orban. Violeta Alexandru: „Mi s-a cerut să pregătesc acest act normativ pentru rectificarea bugetară”

Daniel Scripcaru   
în Stiri mondene
07/02/2020, 12:32
Ce se întâmplă cu pensiile şi dublarea alocaţiilor după căderea Guvernului Orban. Violeta Alexandru: „Mi s-a cerut să pregătesc acest act normativ pentru rectificarea bugetară”
Ce se întâmplă cu pensiile şi dublarea alocaţiilor . Sursa foto: digi24.ro

Violeta Alexandru a vorbit despre pensii şi dublarea alocaţiilor pentru copii, dar şi despre stabilirea pensiilor pentru românii care au muncit în străinătate.  Violeta Alexandru, ministrul muncii, a promis într-o emisiue TV că va reduce durata în stabilirea pensiilor internaţionale pentru români. Acum, aşteptarea poate dura până la 3 ani, iar ministrul muncii promite că se va face în maximum două luni.

Ce se întâmplă cu pensiile şi dublarea alocaţiilor pentru copii după căderea Guvernului Orban

Violeta Alexandru, ministrul muncii demis în urma căderii Guvernului Orban, a declarat că va încerca să scurteze timpul pentru stabilirea pensiilor pentru persoanele care au muncit şi în străinătate, scrie digi24.ro. De asemenea, ministrul a declarat că plata eşalonată a alocaţiilor nu a fost luată în calcul.

Avem mari probleme pentru persoanele care au un stagiu de cotizare compus dintr-o perioadă în România și o perioadă în afară. Am luat deja niște decizii împreună cu echipa atașaților de muncă de pe lângă consulate și încercăm să remediem această perioadă extrem de lungă de comunicare a documentelor între casele de pensii din România și cele din străinătate. Se ajunge chiar și la doi-trei ani și încercăm să ne încadrăm într-un termen de o lună, o lună și jumătate, două luni maximum”, a declarat Violeta Alexandru.

Dublarea alocaţiilor pentru copii, amânată pentru rectificarea bugetară din vară

În ceea ce priveşte recalcualarea pensiilor, ministrul muncii spune că a reuşit ca din 14.000 de restanţe, care aveau termene de şase, opt luni, să se ajungă la doar 3.000. „Merg în continuare cu atenție pe acest subiect pentru a reduce la cât mai puțin posibil”, a spus ministrul demis al muncii.

Lista mea de urgențe zero este populată de tot felul de probleme în aplicarea legii pensiilor și a problemelor generate de această lege propusă de PSD. Sunt multe probleme care țin de management. Chiar încadrarea în termenul legal de 45 de zile și înlăturarea acestor întârzieri – care mergeau până la luni bune – este una dintre măsurile de management pe care le-am luat.

Sunt în continuare aspecte care țin de simplificare. Deja am făcut pași în simplificarea accesului pensionarilor la bilete de tratament. Același lucru îl vom face și pentru firmele care doresc să acceseze informații despre cei în căutarea unui loc de muncă”, a anunțat Violeta Alexandru.

În urma căderii Guvernului, executivul mai poate decât să administreze treburile curente, nu mai poate iniţia legi, astfel că reorganizarea ANOFM, respectiv a agenţiei care administrează plăţile sociale nu mai poate fi făcută. „Aici aveam o viziune de simplificare, de eficientizare, care presupune un amplu proces de restructurare și care depășește atribuțiile de gestionare a treburilor curente”, a declarat Violeta Alexandru.

Alocaţiile copiilor vor rămâne deocamdată doar cu indexarea cu rata inflaţiei din ianuarie. Guvernul a decis să amâne dublarea alocaţiilor până la rectificarea bugetară care va avea loc în vară, întrucât Parlamentul a decis dublarea alocaţiilor după stabilirea bugetului. „Mi s-a cerut să pregătesc acest act normativ pentru rectificarea bugetară”, a declarat Violeta Alexandru, spunând că nu a fost luată în calcul o plată eșalonată a alocațiilor, varianta ce fusese amintită ca o soluție de atenuare a şocului asupra bugetului.

Ministrul demis, dacă Guvernul Orban nu cădea, finalizase evaluarea şi urma să reorganizeze ministerul muncii. Urma să se facă o redistribuire a angajaţilor, precum şi o reducerea a numărului de angajaţi. Violeta Alexandru crede că pentru acest motiv este unul dintre cei mai atacaţi miniştrii ai Guvernului Orban.

Numele Violetei Alexandru a fost vehiculat, la un moment dat, pentru a candida la Primăria Capitalei. „Suntem pe finalul unei cercetări sociologice care va stabili candidatul PNL la Primăria Capitalei”, a spus Alexandru. PNL va stabili cine va candida la Primăria Bucureşti şi va alege unul dintre cei cinci candidaţi propuşi.

Ar fi bine să fie un candidat unic al opoziției, dar suntem datori să avem un candidat în discuțiile cu partenerii noștri și avem toată deschiderea către un dialog și o consultare cu aceștia, pentru că ne dăm seama că trebuie să ne unim forțele pentru București. Însă am încredere că vom avea un candidat în legătură cu care partenerii ar fi foarte mulțumiți”, a adăugat Violeta Alexandru.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×