Cristi Puiu, premiat cu Ursul de Aur pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
02/03/2020, 15:21
Cristi Puiu, premiat cu Ursul de Aur pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de Film de la Berlin
Regizorul Cristi Puiu premiat pentru a doua oară cu Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin. Sursa foto: Facebook.com

Regizorul român Cristi Puiu a fost premiat la gala Festivalului Internațional de Film de la Berlin cu Ursul de Aur pentru cel mai nou proiect al său, filmul „Malmkrong”. Este pentru a doua oară când românul primește acest distins premiu, prima dată fiind pentru scurtmetrajul din 2014 „Un cartuș de kent și un pachet de cafea”.

Cristi Puiu premiat pentru a doua oară la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Festivalul Internațional de Film de la Berlin și-a deschis porțile sâmbătă, 28 februarie, pentru cea de-a 70-a ediție. Cristi Puiu, unul dintre cei mai apreciați regizori din țara noastră, a primit pentru a doua oară un premiu în cadrul acestei gale. De data aceasta regizorul a fost distins cu premiul pentru cel mai un regizor la secțiunea „Encounters”.

Filmul „Malmkrog” regizat de românul nostru a intrat în competiţie alături de alte 14 filme din întreaga lume, dar a reușit să fie apreciat de foarte mulți și a primit Ursul de Aur, premiul fiind ridicat chiar de actorul principal din peliculă Frédéric Schulz-Richard.

„Acest film este un adevărat Encounter. Pe lângă regia curajoasă, tăioasă și extrem de elegantă, regizorul ne prezintă o altă dimensiune care, deși se întâmplă în urmă cu 100 de ani, este atât de contemporană”, și-a motivat juriul alegerea filmului datorită căruia regizorul Cristi Puiu a plecat acasă cu Ursul de Aur. 

Cum descrie presa internațională filmul lui Cristi Puiu

Pelicula a deschis secţiunea Encounters la prestigiosul eveniment care a avut loc în urmă cu câteva zile la Berlin. Filmul a fost proiectat în prezența regizorului care a fost aplaudat minute în șir la scenă deschisă pe finalul proiecției. „Malmkrog” este și cea mai provocatoare producție semnată de Cristi Puiu până în prezent fiind primit cu emoție de telespectatori.

Presa internațională a lăudat noul film al lui Cristi Puiu despre care s-a scris că este „un film european uriaș, de-a dreptul eroic”. De asemenea, celebrul criticul de film de la cotidianul britanic „The Guardian” Peter Bradshaw este de părere că pelicula este „o dramă de epocă cerebrală care îţi rămâne în minte”.

„Captive ideilor retrograde şi propriului dogmatism glacial, personajele din Malmkrog par nişte fantome, incapabile de a interacţiona cu lumea exterioară. Cristi Puiu lasă să transpară într-un mod de-a dreptul magnific atitudinea care-i face să semene cu personajele din Farmecul discret al burgheziei de Buñuel”, scrie şi site-ul francez lepolyester.com, informează digi24.ro.

Despre ce este vorba în pelicula „Malmkrong”, regizată de Cristi Puiu

„Malmkrog” este un film cu replici în limba franceză, dar care are și pasaje în germană, rusă și maghiară. Pelicula este centrată în jurul a cinci personaje, iar decorul şi costumele pe care le poartă actorii redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

Filmul regizat de Cristi Puiu a fost turnat la conacul Apafi din satul Mălâncrav județul Sibiu și au fost nevoie de 40 de zile pentru a ajunge la forma finală. Cristi Puiu consideră că cea mai nouă producție din palmaresul său este „o interogare asupra cinematografiei şi memoriei”.

Ce alte filme mai are regizorul român premiat la celebrul festival de la Berlin

Regizorul Cristi Puiu este considerat deschizătorul Noului Val în cinematografia românească. Pe lângă filmul „Malmkrong” românul mai are în palmares producții precum „Trois exercices d’interpretation”, „Moartea domnului Lăzărescu” sau „Marfa și banii” care a fost primul lungmetraj al regizorului și a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2001.

Scurtmetrajul „Un cartuș de kent și un pachet de cafea” este prima peliculă cu care Cristi Puiu a fost premiat a Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Se întâmpla în anul 2004 când a fost recompensat cu Ursul de Aur, iar de atunci regizorul a început să fie tot mai lăudat pentru filmele sale excepționale, dar și pentru mesajele pe care le transmite.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×