Cristi Puiu împlineşte astăzi 52 de ani. Câte premii are în palmares regizorul

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
03/04/2019, 12:07
Cristi Puiu împlineşte astăzi 52 de ani. Câte premii are în palmares regizorul GALERIE FOTO
Regizorul Cristi Puiu este sărbătoritul zilei de 3 aprilie.

Sărbătoritul zilei de 3 aprilie este Cristi Puiu. Cunoscutul regizor împlinește astăzi frumoasa vârstă de 52 de ani. De-a lungul carierei sale impresionante, a obținut numeroase premii și distincții cu care mărturisește că se mândrește.

La mulți ani, Cristi Puiu. Regizorul împlinește 52 de ani

Astăzi, îi spunem la mulți ani regizorului Cristi Puiu, figură marcantă pentru noul val din cinematografia românească și nu numai. Puțină lume știe însă că până să ajungă unul dintre cei mai apreciați cineaști ai lumii, Cristi Puiu a cochetat cu o altă ramură a artei, la fel de fascinantă.

De la vârsta de 10 ani, i-a plăcut să picteze, pasiune pe care și-a propus ulterior să o transforme  în profesie. În 1990, a participat la o expoziție din Lausanne, iar mai târziu a trecut examenul de admitere la  Ecole Superieure d’Arts Visuels in Geneva, secția Pictură. A abandonat însă după doar un an, pentru a urma cursurile de film, la aceeași școală.

Filmele realizate de Cristi Puiu au fost distinse cu numeroase premii, la festivalurile din toată lumea
Filmele realizate de Cristi Puiu au fost distinse cu numeroase premii, la festivalurile din toată lumea

Câte premii are în palmares Cristi Puiu

Și alegerea s-a dovedit inspirată, întrucât cariera de regizor a lui Cristi Puiu se bucură de un real succes. Filmele sale au avut parte de aprecieri din partea criticilor din întreaga lume, fiind de asemenea distinse cu numeroase premii.

Dintre filmele realizate de Cristi Puiu, amintim „Moartea Domnului Lăzărescu”, pentru care a primit Premiul Un Certain Regard, în 2015. Mai mult decât atât, pentru această peliculă regizorul a obținut trei nominalizări la Premiile Academia Europeană de Film.

„Sieranevada” este un alt proiect de succes al regizorului Cristi Puiu, peliculă ce i-a adus o nominalizare la prestigiosul premiu   Palme d’Or, dar și trei trofee la Premiile Gopo, organizate în țara noastră. De asemenea, regizorul român a obținut trofeul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la Premiile Berlin, cu „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”.

„Trăiesc foarte mult în mintea mea și eu vreau să fac filme despre ceea ce se întâmplă în mintea mea. E vorba de un soi de cartografiere a minţii mele. Există o frontieră destul de fermă între mine, omul care face film, și omul care trăiește. Nu le amestec, deși pare că le amestec” , mărturisea Cristi Puiu, într-un interviu acordat în urmă cu ceva timp.

Cinemaul e un teritoriu ideal pentru minciună. E foarte uşor să minţi, e foarte uşor să-i păcăleşti pe „fraierii” care sunt în sala de cinema. Şi foarte mulţi fac asta. Pentru mine ăla nu e cinema şi nu mă interesează” , a mai spus renumitul cineast.

Cristi Puiu face parte dintr-o companie selectă de personalități ai lumii filmului care s-au născut pe data de 3 aprilie. Dintre aceștia îi amintim pe marii actori Marlon Brando, Alec Baldwin, și Eddie Murphy.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×