Un proiect legislativ inițiat de mai mulți politicieni în ceea ce privește mărirea valorii tichetelor de masă a fost adoptat de Senat. Inițiativa urmează să fie dezbătută și votată în Camera Deputaților.
Valoarea tichetelor de masă va crește de anul viitor
Mai mulți politicieni au scris și inițiat un proiect care prevede majorarea valorii tichetului de masă la maxim 20 de lei, având în vedere că în momentul de față un tichet de masă are valoarea de 15,18 lei.
„Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 20 de lei la data aplicării prevederilor prezentei legi”, se arată în expunerea inițiativei legistative.
Inițiatorii argumentează această mărire luând în calcul masa de prânz. Mai exact, angajații care primesc aceste tichete de masă nu pot acoperi cu suma de 15,18 lei costurile unei mese.
Tichetele de masă din România sunt mai mici decât în Europa
„Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 de lei”, spun inițiatorii proiectului.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Un alt motiv pe care l-au invocat inițiatorii proiectului ar fi ca valoarea bonului de masă să fie de circa 3 euro, în condițiile în care în alte țări din Europa valorile tichetelor sunt cuprinse între 6 și 11 euro.
România este una dintre puținele țări unde valoarea tichetelor de masă este mică.
Legea nu-i obligă pe patroni să le ofere angajaților valoarea maximă a tichetelor de masă. Acest lucru nu este prevăzut în lege. Prin urmare, valoarea tichetelor de masă poate fi maximală sau una mai mică.
Bonurile de masă se oferă de ceva timp pe card și sunt acordate în fiecare lună angajaților. Aceste bonuri de masă reprezintă o alocație individuală pentru hrană și pot fi folosite numai pentru achitarea mesei sau la achiziționarea produselor alimentare.