Crește valoarea bonurilor de masă în 2020. La cât va ajunge un tichet. Documentul deja a fost adoptat în Senat

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
05/12/2019, 15:15
Crește valoarea bonurilor de masă în 2020. La cât va ajunge un tichet. Documentul deja a fost adoptat în Senat
Valoarea tichetelor de masă va crește de anul viitor. Un tichet va fi 20 de lei. Sursa foto: riscograma.ro

Un proiect legislativ inițiat de mai mulți politicieni în ceea ce privește mărirea valorii tichetelor de masă a fost adoptat de Senat. Inițiativa urmează să fie dezbătută și votată în Camera Deputaților.

Valoarea tichetelor de masă va crește de anul viitor

Mai mulți politicieni au scris și inițiat un proiect care prevede majorarea valorii tichetului de masă la maxim 20 de lei, având în vedere că în momentul de față un tichet de masă are valoarea de 15,18 lei.

„Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 20 de lei la data aplicării prevederilor prezentei legi”, se arată în expunerea inițiativei legistative.

Inițiatorii argumentează această mărire luând în calcul masa de prânz. Mai exact, angajații care primesc aceste tichete de masă nu pot acoperi cu suma de 15,18 lei costurile unei mese.

Tichetele de masă din România sunt mai mici decât în Europa

„Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 de lei”, spun inițiatorii proiectului.

Un alt motiv pe care l-au invocat inițiatorii proiectului ar fi ca valoarea bonului de masă să fie de circa 3 euro, în condițiile în care în alte țări din Europa valorile tichetelor sunt cuprinse între 6 și 11 euro.

România este una dintre puținele țări unde valoarea tichetelor de masă este mică.

Legea nu-i obligă pe patroni să le ofere angajaților valoarea maximă a tichetelor de masă. Acest lucru nu este prevăzut în lege. Prin urmare, valoarea tichetelor de masă poate fi maximală sau una mai mică.

Bonurile de masă se oferă de ceva timp pe card și sunt acordate în fiecare lună angajaților. Aceste bonuri de masă reprezintă o alocație individuală pentru hrană și pot fi folosite numai pentru achitarea mesei sau la achiziționarea produselor alimentare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×