Crăciunul pe stil vechi. Motivul pentru care ortodocşii de rit vechi sărbătoresc diferit Nașterea lui Iisus Hristos

Dan Suta   
în Stiri mondene
07/01/2020, 10:22
Crăciunul pe stil vechi. Motivul pentru care ortodocşii de rit vechi sărbătoresc diferit Nașterea lui Iisus Hristos
Crăciunul pe stil vechi se ține, de fapt, după calendarul iulian. Sursa foto: hepta.ro

Pentru ortodocșii pe rit vechi, astăzi are loc marea sărbătoarea a Nașterii lui Iisus Hristos. Mulți se întreabă cum e posibil ca oameni ce aparțin aceleiași religii să sărbătorească la date diferite.

Crăciunul pe stil vechi și cele două calendare

De ”vină” este calendarul după care se ghidează ortodocșii. Cei care țin astăzi Crăciunul sunt în special rușii, ucrainienii, sârbii, cei din Europa răsăriteană în general.

Nu toți ortodocșii au adoptat, cel puțin cu privire la anumite evenimente religioase importante, noul calendar, cel gregorian, care a apărut în perioada lui Papa Grigorie al XIII-lea.

Ortodocșii din România sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie doar din anul 1924

Calendarul iulian, cunoscut sub numele de stil vechi, a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 45 înainte de Hristos.

Anul iulian era mai mare decât unul tropic, iar formula de calculare a anilor bisecți a făcut ca aceștia să se repete prea des. Au fost afectate astfel sărbători precum Paștele, ori datele la care aveau loc echinocțiul de primăvară plus alte evenimente astronomice.

Noul calendar, cel gregorian, a corectat decalajele din cel anterior și s-au reparat astfel anumite probleme ce țin de date și evenimente.

Astfel că, acesta a început prin omiterea a zece zile din calendar astfel încât ziua următoare zilei de joi, a datei de 4 octombrie 1582 a fost cunoscută ca zi de vineri, 15 octombrie 1582.

În anul 1923, bisericile ortodoxe s-au reunit la Constantinopol pentru adoptarea noului calendar, deci renunțarea la cel iulian. La această întrunire nu au participat însă toate bisericile autocefale sau cele naționale.

Acesta e motivul pentru care de exemplu rușii, belarușii și ucrainienii, deși sunt ortodocși, sărbătoresc Crăciunul mai târziu decât noi.

Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar, la cel gregorian, pe 1 octombrie 1924.

De asemenea, cetățenii din Republica Moldova sărbătoresc și ei astăzi Crăciunul, urmând ca Anul Nou să fie și el decalat. Revelionul după calendarul iulian ar trebui să aibă loc în noaptea dintre 13 spre 14 ianuarie.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×