Calendar ortodox, 7 ianuarie: pomenirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
06/01/2020, 16:30
Calendar ortodox, 7 ianuarie: pomenirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul
Pe 7 ianaurie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare dintre profeții Domnului. Sursa foto: crestinortodox.ro

7 ianuarie este o zi extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește prăznuirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, cel mai important dintre profeții Domnului. Potrivit calendarului creștin ortodox, acesta este considerat „Înaintemergătorul Domnului”, întrucât și-a dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Său, chiar dacă a fost nevoit să îndure chinuri groaznice.

Fiind vorba despre una dintre cele mai importante sărbători ale anului, Biserica Ortodoxă Română oficiază slujbe de pomenire, iar enoriașii respectă cu sfințenie încă din cele mai vechi timpuri o serie de tradiții și obiceiuri. Totodată, mulți dintre aceștia țin post negru, pentru a fi feriți de boli și duhuri.

Pe 7 ianuarie îl pomenim pe Sfântul Ioan Botezătorul

După cum este obiceiul, Biserica dreptmăritoare a rânduit ca după unele mari sărbători ale Mântuitorului sau ale Maicii Domnului, în ziua care urmează praznicului să fie cinstit principalul personaj secundar al marii sărbători.

Astfel, în ziua după Botezul Domnului facem prăznuire de sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, cel mai mare dintre profeţi, glasul care strigă în pustie „gătiţi calea Domnului”, turtureaua pustiei care a binevestit primăvara harului, făclia Luminii dumnezeieşti, răsăritul ce a vestit pe Soarele Dreptăţii, ca un înger pământesc şi om ceresc, care stă la graniţa dintre cer şi pământ şi uneşte Vechiul şi Noul Testament.

Trimis de Dumnezeu în deşert să anunţe vestea cea bună a venirii lui Mesia Hristosul, şi să pregătească calea lui Iisus, Ioan îşi împlineşte misiunea botezând pe Isus în apele Iordanului. De acum strălucirea lui urma să scadă, iar a Mântuitorului să crească”, se arată în calendarul creștin ortodox.

Aducerea preacinstitei și sfintei sale mâini în cetatea împărătească a Constantinopolului

Tot pe data de 7 ianuarie, credincioșii prăznuiesc momentul aducerii mâinii sfântului Ioan Botezătorul în cetatea împărătească a Constantinopolului. Sfântul Evanghelist Luca, ajungând în cetatea Sevastiei, unde se spune că a fost îngropat trupul înaintemergătorului, şi luând de acolo mâna dreaptă a proorocului, a adus-o în cetatea lui, la Antiohia, unde prin ea s-au săvârşit multe minuni. Una dintre aceste minuni este și răpunerea balaurului care ucidea oameni în semn de jerfă.

Şi trecând timpul, a venit şi rândul unuia dintre creştini să dea pe fiica sa balaurului. De aceea tatăl fetei, alese ca jertfă, se ruga lui Dumnezeu şi sfântului Ioan Botezătorul, ca să i se izbăvească fiica de moartea cea amară. Şi i s-a luminat cugetul să facă următorul lucru: a cerut să se închine la sfânta mână a sfântului Ioan.

Și în timp ce săruta mâna, el a rupt cu dinţii, în ascuns, degetul cel mare de la mâna sfântului; şi dobândind ceea ce dorea, a ieşit din biserică. Iar când a sosit ziua de jertfă şi era adunat tot poporul, a mers şi tatăl fetei ducând pe fiica sa.

Şi apropiindu-se de balaur, care căsca gura şi aştepta jertfă, i-a aruncat în gâtlej sfântul deget al înaintemergătorului. Iar odată cu aceasta, balaurul a murit. Şi tatăl s-a întors acasă, cu fiica să vie, povestind minunata ei izbăvire. Iar mulţimea poporului, minunându-se de aceasta mare minune, a mulţumit lui Dumnezeu şi Sfântului Ioan, zidind o biserică mare închinata Sfântului”, se arată în calendarul ortodox.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×