Aplicarea coplății în sistemul sanitar a fost prorogată până în aprilie 2021, prevederea regăsindu-se în textul ordonanței de urgență prin care este spitalele private au primit dreptul de a accesa fondurile din programele naționale de sănătate în condiții egale cu spitalele de stat.
Prorogare până anul viitor
Coplata nu a fost eliminată definitiv, ci doar amânată cu ceva mai mult de un an.
”Se elimină coplata, contribuţia personală prevăzută de Ordonanţa 27/2019 introdusă de guvernarea PSD şi se prorogă termenul pentru aceste contribuţii personale până în aprilie 2021”, a anunțat șeful Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă, la finele ședinței de Guvern de marți seara.
Coplata în sistemul de sănătate, numită oficial ”contribuție personală”, a fost introdusă în aprilie 2019 și se aplică doar în cazul spitalelor și clinicilor private. Astfel, pacientul este obligat să achite diferența dintre costul internării și tratamentului din unitatea medicală privată și suma decontată de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Acces la spitalele private
Totodată, prin aceeași ordonanță de urgență, Guvernul și-a finalizat intenția de a permite sistemului privat să acceseze fondurile programelor de sănătate în aceleași regim cu unitățile spitalicești de stat.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Potrivit lui Ionel Dancă, cetățenii vor putea vor avea dreptul să se trateze în spitalele private în aceleași condiții ca și în spitalele de stat.
”Obiectivul este salvarea vieților pentru pacienții care sunt în situații critice și trebuie să recurgă la proceduri medicale la cea mai apropiată unitate medicală (…) Guvernul a decis deschiderea sistemului de sănătate şi liberalizarea programului de sănătate, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să acceseze serviciile medicale inclusiv pe cele prestate de furnizori privaţi în acelaşi regim cu furnizarea serviciilor medicale de către unităţile publice”, a spus Dancă.
Acesta susține că măsura este ”un act curajos”, dar firesc pentru o guvernare liberală.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, nu a participat la ședința de Guvern în care a fost adoptată ordonanța de urgență. ”Ministrul Sănătății a participat la ședința Academiei Franceze de Chirurgie unde a fost invitat ca membru deplin. Este o onoare pentru noi să facă parte din această instituție”, a precizat Dancă.