Ministerului Afacerilor Externe continuă repatrierea cetățenilor români din străinătate, iar vineri seară o nouă serie a ajuns în România.
Continuă repatrierea cetățenilor români din străinătate
”În cursul serii trecute au revenit în țară 365 de cetățeni români. Aceștia au fost repatriați din Veneția, Italia, cu două curse aeriene, tip charter, operate de o companie privată”, se arată într-un comunicat al autorităților.
Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor aduc acasă cetățenii români, nerezidenți, care sunt lucrători sezonieri, afectați de restrângerea drastică a activităților economice în care erau angrenați în Italia, precum și a cetățenilor români care se află în Italia în situații deosebite, fără posibilități reale de a continua prezența pe teritoriul acestei țări.
”Reînnoim apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară”, se mai arată în comunicat.
”Deplasările către România nu sunt recomandate”
”De asemenea, facem apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniem că deplasările către România nu sunt recomandate”, continuă mesajul autorităților române.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Plouă cu bonusuri la Betano: 50 lei pariu gratuit, 100+400 rotiri gratuite și bonus de bun venit 100% până la 500 lei
”Astfel de deplasări sunt tot mai mult afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit, care determină ca posibilitățile de asistență din partea autorităților române să se reducă în mod considerabil, și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă”, se precizează în încheierea comunicatului.
Autoritățile au anunțat în urmă cu o săptămână că peste 1.500 de români au ajuns cu bine în România, aduși pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Mamaia, Constanța, acolo unde vor rămâne în carantină.
Două zile mai târziu, un nou avion cu 137 de români repatriați din Italia a ajuns pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Oamenii au fost duși sub escortă în carantină, în localitatea Techirghiol.
Repatrierea românilor de peste hotare care au fost prinși de pandemia de coronavirus ar fi trebuit să fie o ocazie pentru statul român de a arăta că știe să funcționeze în condiții de criză, că poate avea grijă de cetățenii săi sau măcar că îi poate trata cu umanitate. Experiența uneia dintre româncele aduse cu avionul din Italia este departe însă de aceste idealuri.
Ultimul bilanț al Grupului de Comunicare Strategică, care a fost anunțat vineri, 27 martie 2020, arăta că România are în acest moment 1.292 de pacienți depistați pozitiv la coronavirus, 26 de persoane decedate și 115 vindecate și externate (53 la Timișoara, 41 la București, 7 la Iași, 6 la Craiova, 6 la Constanța și 2 la Cluj).