Concurs fake în online-ul românesc prin care utilizatorii sunt anunțați că pot câștiga un iPhone X Max. Textul înșelător la care trebuie să fim atenți

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
13/12/2019, 16:30
Concurs fake în online-ul românesc prin care utilizatorii sunt anunțați că pot câștiga un iPhone X Max. Textul înșelător la care trebuie să fim atenți
Concurs fals în mediul online pentru câștigarea unui iPhone X Max, care nici măcar nu există. Sursa foto: hepta.ro

Românii sunt avertizați de specialiști să fie atenți la capcanele din online, căci în ultimele zile circulă un fals concurs pe Facebook prin care oamenii sunt anunțați că pot câștiga iPhone X Max.

Primul semn: iPhone X Max nu există

Specialiștii CERT-RO îi avertizează pe internauți să nu creadă în concursurile a căror câștiguri sunt imediate. Aceștia semnalează o nouă tentativă de SCAM care se propagă în special pe rețelele de socializare.

„O nouă tentativă de #scam se propagă în aceste zile prin intermediul mesajelor venite pe rețelele sociale. Un utilizator primește un mesaj cu un link, iar după accesarea lui victima are impresia că va participa la un concurs în urma căruia poate câștiga un ‘iPhone X Max”, avertizează cei de la CERT-RO, scrie dcnews.ro.

Utilizatorii sunt redirecționați pe tot felul de adrese web

Prima observație importantă este că acest tip de iPhone nu există. Pe piață, Apple a lansat doar iPhone XS Max și nu X Max, după cum se arată în anunțul înșelător.

Pentru ca mesajul să fie unul credibil în fața naivilor, aceste anunțuri pomenesc de faptul că și alte persoane din orașul lor au câștigat astfel de telefoane mobile. Mesajele nu conțin neapărat specificații tehnice ale smartphone-urilor.

Persoanele care cad în plasă sunt redirecționate ulterior către o pagină web unde sunt puse să aleagă între niște cutii.

Apoi, li se solicită să urmeze trei pași simple, care duc din nou către alte adrese online până când se ajunge în faza finală: trimiterea unui SMS care este taxat.

Practic, în final, utilizatorilor li se cere să aleagă niște servicii precum vizionarea de filme sau descărcarea de muzică. Este evident că abonarea la aceste servicii nu au în această ultimă etapă nicio legătură cu concursul pentru iPhone.

Avertismentul CERT-RO a fost postat pe pagina de Facebook a companiei, unde li s-a explicat la ce trebuie să fie atenți pentru a nu fi țepuiți.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×