Comisia Europeană somează România privind aplicarea directivelor pentru spălarea banilor

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
12/02/2020, 20:06
Comisia Europeană somează România privind aplicarea directivelor pentru spălarea banilor
Comisia Europeană somează România privind aplicarea directivelor pentru spălarea banilor *foto: cursdeguvernare.ro

România și alte șapte state member au primit scrisori de punere în întârziere din partea Comisiei Europene (CE). Acestor țări li se cere să respecte directiva cu privire la combaterea spălării banilor. Pe lângă țara noastră, mai sunt vizate de CE și Cipru, Ungaria, Ţările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania. Scrisorile au fost trimise după ce cele șapte ţări nu au notificat nicio măsură de punere în aplicare a celei de-a 5-a Directive privind combaterea spălării banilor (a 5-a Directivă AML).

România, scrisoare de la CE pentru punerea în aplicare a directivelor privind spălarea banilor

CE arată faptul că orice lacune pe care le are un stat membru în acest domeniu afectează întreaga Uniune Europeană:

„Normele privind combaterea spălării banilor sunt cruciale în lupta împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului. Recentele scandaluri de spălare a banilor au evidenţiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE.

Lacunele legislative dintr-un singur stat membru afectează întreaga UE. Din acest motiv, normele UE ar trebui să fie puse în aplicare şi supravegheate în mod eficient, pentru a combate criminalitatea şi a asigura protecţia sistemului financiar”, se arată în comunicat.

România a mai primit o scrisoare și o derogare de o lună și pentru mediu

Scrisoarea primită de la CE a venit pe fondul faptului că toate statele member erau obligate să transpună normele cuprinse în cea de-a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor până la 10 ianuarie 2020.

„Comisia regretă faptul că statele membre în cauză nu au transpus directiva la timp şi le încurajează să facă acest lucru de urgenţă, ţinând seama de importanţa acestor norme pentru interesul colectiv al UE. În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea statelor membre respective în termen de 2 luni, Comisia poate decide să le trimită avize motivate”, se arată în comunicat.

Nu este singura scrisoare primită de România din partea autorităților europene în aceste zile.

Astfel, Comisia Europeană îndeamnă România să pună în aplicare în mod corect Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice firmelor din sectorul lemnului să producă şi să introducă pe piaţa UE produse obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal. CE a trimis o scrisoare de punere în întârziere şi a acordat termen de o lună pentru remedierea problemelor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×