Comisia Europeană a trimis o scrisoare României de punere în întârziere și a acordat termen de o lună pentru remedierea problemelor în ceea ce privește aplicarea în mod corect a Regulamentului UE privind lemnul (EUTR). Prin acest regulament este interzis firmelor din sectorul lemnului să producă sau să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recolțati ilegal.
Ce reproșează Comisia Europeană României în domeniul forestier
În comunicat CE arată că „în cazul României, autorităţile naţionale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii şi să aplice sancţiuni corespunzătoare. Inconsecvenţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor române să verifice cantităţi mari de lemn recoltat ilegal”.
De asemenea, Comisia arată că autorităţile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum arată Directiva Habitate şi în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.
„Există deficienţe în ceea ce priveşte accesul publicului la informaţiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate şi a Directivei privind păsările”, se arată în comunicat.
Comisia mai acordă României o lună pentru a-și rezolva problemele legislative
Astfel, Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere și i-a acordat un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficienţelor identificate de Comisie.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităţilor române un aviz motivat.
„Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE.
Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor”, se arată în comunicat, potrivit news.ro.