Colonelul Sebastian Cucoș, trecut în rezervă! A fost șeful Jandarmeriei la protestele din 10 august

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
04/03/2020, 18:20
Colonelul Sebastian Cucoș, trecut în rezervă! A fost șeful Jandarmeriei la protestele din 10 august
Sebastian Cucoș, șeful Jandarmeriei în noaptea de 10 august 2018, a fost trecut în rezervă. Sursa foto: Inquam/ George Călin

Sebastian Cucoș, fostul șef al Jandarmeriei Române în timpul protestelor din 10 august 2018, a fost oficial trecut în rezervă, la solicitarea sa, potrivit anunțului făcut de ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela.

 

Fostul șef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, trecut în rezervă

În solicitarea sa, colonelul care a coordonat intervenția brutală îndreptată împotriva celor care se aflau în Piața Victoriei pentru a-și striga nemulțumirea față de guvernarea PSD-ALDE, invocă motive medicale.

Da, într-adevăr, având în vedere concluziile Comisiei Centrale de Expertiză Medico-Militară de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și solicitarea directorului general al Direcției Jandarmeriei București, fostul inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, colonelul Sebastian Cucoș, am aprobat începând cu data de astăzi trecerea sa în rezervă”, a declarat oficialul în cadrul unei conferințe de presă susținute miercuri.

Din informații disponibile până la această oră, Sebastian Cucoș ar acuza probleme medicale la un picior. De altfel, în februarie 2020, ofițerul a fost mutat temporar, prin detașare, de la conducerea Jandarmeriei București la structura similară din Buzău, pe fondul problemelor legale cu care se confruntă.

Sebastian Cucoș, în vizorul DIICOT din cauza protestelor din 10 august 2018

Ca urmare a intervenției violente din noaptea de 10 august 2018, când sute de mii de persoane protestau în Piața Victoriei împotriva Guvernului de la acea dată, procurorii DIICOT au demarat cercetările într-un dosar penal ce îl vizează pe fostul șef al Jandarmeriei Române.

Concret, Cucoș este anchetat pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la purtare abuzivă în formă continuată.

Cea mai recentă apariție a sa datează din iunie 2019, când a fost trimis la Valea Uzului, pentru a coordona activitățile forțelor de ordine, pe fondul tensiunilor izbucnite între români și maghiari la cimitirul eroilor militari.

Reamintim că jandarmii au intervenit cu bastoane de cauciuc și gaze lacrimogene pentru a dispersa în forță manifestanții adunați în Piața Victoriei pe 10 august 2018.

În urma incidentelor de la acea vreme, peste 500 de persoane au fost rănite și aproape 800 au depus plângeri împotriva forțelor de ordine, pe care le acuză de violență.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×