Codul rutier mult mai dur pe timpul iernii. Amenda uriașă pentru staționarea pe un drum înzăpezit

Ana Chivu   
în Stiri mondene
18/11/2018, 15:57
Codul rutier mult mai dur pe timpul iernii. Amenda uriașă pentru staționarea pe un drum înzăpezit
Veste pentru șoferi!Se anunță amenzi usturătoare pentru staționare!

Atenție pentru șoferi! Codul rutier se anunță mai exigent pentru sezonul de iarnă. „Noul Cod Rutier prevede deja obligarea tuturor şoferilor dea-şi echipa maşinile, indiferent de categorie, cu cauciucuri de iarnă”, a declarat comisarul şef Lucian Diniţă. „Va fi interzisă circulaţia pe drumurile publice cu maşini neechipate corespunzător pentrusezonul rece.

Sunt avute în vedere cauciucurile de iarnă, dar şilanţurile sau materialele antiderapante. Măsura este foarte bună,pentru că vor fi evitate foarte multe accidente rutiere provocatede lipsa echipării adecvate dar şi blocajele de drumuri create deastfel de evenimente. Noile prevederi au fost introduse înproiectul legislativ de către parlamentarii din Comisia deIndustrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.”

Cod rutier 2018

Se pare că în 9 din 10 cazuri, polițiștii dau amenda maximă prevăzută, tocmai pentru că sezonul rece aduce pericole mult mai mari decât de obicei. Șoferii trebuie să știe că drumurile cu zăpadă, gheață sau polei necesită cauciucuri de iarnă, așa că aceștia trebuie să își echipeze vehiculele mai devreme, cu atât cu cât meteorologii anunță deja temperaturi drastice. Neechiparea anvelopelor pentru sezonul de iarnă se pedepsește cu amenzi cuprinse între 1305- 2.900 de lei.

Amenzi pentru prirea și staționarea neregulamentară

Oprirea neregulamentară poate scoate din buzunarele șoferilor o sumă cuprinsă între 250 de lei și 275 de lei, iar staționarea este este sancționată cu 4-5 puncte-amendă(500-625 de lei plus 3 puncte penalizare). Hotărârea Guvernului cu numărul 965/2016 arată că staționarea vehiculelor pe trotuar este permisă doar în locurile în care există spații speciale semnalizate.

Anul acesta, amenda minimă este cu până la 5 ori mai mare decât cea precedentă, iar amenda maximă este dublă:  „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×