Cauciucuri de iarnă. Măsuri drastice de ultimă oră în Codul Rutier

Maria Cristina  
înStiri de ultima ora
15/11/2018, 12:07
Cauciucuri de iarnă. Măsuri drastice de ultimă oră în Codul Rutier
Cauciucuri de iarnă. Măsuri drastice pentru șoferii din România

Pentru șoferii care vor fi prinși în trafic fără cauciucuri de iarnă se vor aplica măsuri drastice, anunță Poliția Română. Amenda pe care riscă să o primească românii pornește de la 1.305 lei, plus reținerea pe loc a certificatului de înmatriculare, conform legislației în vigoare pentru circulația în condiții meteo nefavorabile.

UPDATE 11 noiembrie 2018: Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii, potrivit Poliției Rutiere, atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, INDIFERENT de data din calendar. Scopul acestora este să ne ajute să nu rămânem înzăpeziți și astfel să blocăm traficul și să îi incomodăm pe ceilalți conducăori auto. Deja în țară ninge viscolit și mai multe drumuri sunt afectate, așa cum am arătat aici. Iată ce cauciucuri trebuie să ai pe mașină: dedicate de iarnă sau all-seasons! Specialiștii îți dau cele mai bune sfaturi, în funcție de posibilitățile taile!

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Vremea capricioasă din ultima săptămână a făcut ca mai multe drumuri naționale să fie blocate. Datorită ninsorii abundente și a temperaturilor tot mai scăzute, la Bâlea Lac stratul de zăpadă măsoară 14 centimetri ( în Munții Făgăraș la peste 2.034 de metri altitudine), iar la Păltiniș stratul de omăt este de 11 centimetri (în Munţii Cindrel la altitudinea de 1.442 metri), potrivit meteorologilor sibieni.

Ninge masiv în România, iar cauciucurile de iarnă sunt obligatorii

Poliția recomandă folosirea anvelopelor de iarnă atunci când ne deplasăm pe drumurile afectate de zăpadă. La Bâlea Lac se mai poate urca cu mașina, pe Transfăgărașan, dar cauciucurile de iarnă sunt obligatorii. În aceleași condiții putem accesa și drumul județean care leagă Sibiul de stațiunea montană Păltiniș.

Potrivit Codului rutier, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii atunci când drumurile publice sunt acoperite de polei, gheață și zăpadă.

Când trebuie să ne echipăm mașina cu anvelope de iarnă

Nu există o dată care să indice o perioadă a anului în care este obligatoriu să avem anvelope de iarnă, ci se utilizează atunci când condițiile meteorologice împiedică deplasarea vehicului și pune în pericol viața participanților în trafic.

Dacă în luna decembrie sau ianuarie drumurile nu sunt acoperite de zăpadă, polei sau gheață, atunci nu fa vi impedios necesar să folosiți anvelope de iarnă.

Anvelopele de iarnă trebuie să fie inscripționate

Șoferii trebuie să mai fie atenți la un detaliu. Chiar dacă folosiți cauciucurile de iarnă, trebuie să verificați dacă acestea sunt inscripționate cu însemnele „M+S”, „M.S.” sau „M&S”, conform Codului Rutier, în baza legislației europene relevante. „M” și „S” sunt abrevieri ale termenilor „mud” (noroi) și „snow” (zăpadă).

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×