Cod rutier 2020. Cei care nu respectă acest lucru riscă amenzi de până la 500 de lei

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
09/03/2020, 10:11
Cod rutier 2020. Cei care nu respectă acest lucru riscă amenzi de până la 500 de lei
Pietonii riscă amenzi de pînă la 500 de lei. Sursa foto: profimediaimages.ro

Pietonii care nu respectă prevederile în ceea ce priveşte circulaţia pietonilor pe drumurile publice riscă amenzi foarte mari, arată Codul Rutier. Astfel, pietonii care nu se confromează legii în vigoare pot fi sancţionaţi cu amenzi de până la 500 de lei.

Pietonii care nu respectă legea rutieră, sancţionaţi cu amenzi de până la 500 de lei

Cum există legi rutiere pentru maşini, biciclişti şi mai nou pentru cei care circulă cu trotinete, la fel şi pietonii pot fi sancţionaţi dacă încală legea rutieră.

Astfel, pietonii care încalcă legea ce prevede circulaţia pietonilor pe drumurile publice pot primi amenzi substanţiale de până la 500 de lei. Legea care prevede circulaţia pietonilor este Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2002.

Cum se traversează corect strada

Aceasta prevede că pietonii sunt obligaţi să circule pe trotuare, dacă acestea există. Dacă nu există trotuare sau acestea sunt indisponibile, pietonii trebuie să circule pe marginile drumurilor.

De asemenea, pietonii sunt obligaţi să traverseze doar pe trecerile de pietoni, fie ele semaforizate sau nu.

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”, arată Codul rutier.

Astfel, pietonii care încalcă legile Codului Rutier sunt pedepsiţi cu amenzi încadrate în clasa a I-a de sancţiuni, respectiv cu 2-3 puncte amendă. Punctul de amendă este de 145 de lei, iar amenzile pentru pietoni se încadrează între 290 şi 435 de lei.

Pietonii au drept de trecere faţă de maşini doar atunci când traversează pe trecerea de pietoni sau doar la culoarea verde a semaforului pentru pietoni.

Culoarea verde intermitentă a semaforului pentru pietoni semnalizează că pietonul trebuie să se grăbească pentru că semaforul va dispune culoarea verde pentru circulaţia maşinilor.

Astfel, Codul Rutier arată că pietonii nu se pot angaja în traversare când culoarea verde pentru ei este intermitentă, cu atât mai puţin atunci când culoarea semaforului pentru pietoni este roşie.

Codul rutier mai prevede că întrega vină o au pietonii accidentaţi care traversează prin locuri nepermise sau pe culoarea roşie a semaforului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×