Citatul zilei de azi, 10 octombrie 2019. Thomas Hobbes, despre natura umană: „Omul e lup față de om”

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
10/10/2019, 11:33
Citatul zilei de azi, 10 octombrie 2019. Thomas Hobbes, despre natura umană: „Omul e lup față de om”
Citatul zilei din 10 octombrie vine de la Thomas Hobbes. Sursa foto: The Telegraph

Citatul zilei de azi, 10 octombrie 2019, vine de la Thomas Hobbes, unul din cei mai apreciați filosofi englezi, cel care a combinat empirismul cu matematica pentru cunoașterea, în primul rând, a naturii umane. „În stare naturală, omul e lup față de om” – este citatul pe care îl vom explica în rândurile de mai jos.

Citatul zilei din 10 octombrie 2019, explicat

Citatul lui Hobbes are în spate o teorie interesantă, cu care sunt de acord cei mai mulți dintre biologi și naturaliști. În stare naturală, omul este predispus conflictului, pentru că oamenii lăsați în stare de libertate, cu resurse materiale limitate, vor intra inevitabil în război. Hobbes susține că tocmai de aceea a apărut ceea ce numim azi societatea și contractele sociale, pentru a pune capăt stării naturale de conflict.

Hobbes, alături de alți sociologi și filosofi ai secolelor trecute, și-au imaginat cum ar arăta o lume în care omul ar fi cu adevărat liber, în stare naturală fără să fie nevoiți să își regleze comportamentele. De aici s-a ajuns la concluzia că am ajunge la „bellum omnium contra omnes”, adică un război continuu cu toți ceilalți.

citatul zilei 10 octombrie
Scriitorul și filosoful englez Thomas Hobbes a trăit în perioada 1588-1679, în secolele XVI și XVII. Hobbes este cunoscut pentru felul în care a reușit să descrie comportamentele umane și evoluția lumii prin prisma empirismului și a matematicii. Sursa foto: Art UK

Apariția statului, soluția la eliminarea conflictelor sângeroase

Oamenii au renunțat, așadar, la o serie de drepturi pe care le aveau în starea lor naturală, în adevărata stare de libertate, în care fiecare face ce vrea. Astfel s-a născut contractul social, adică statul, însă cu toate că s-au reglementat o serie de lucruri care azi par de ordin barbar, conflictele nu au dispărut în totalitate, căci odată cu apariția statului au apărut interesele de grupuri, fiind eliminate interesele individuale din epoca dinaintea apariției statului.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×