Citatul zilei, 4 octombrie 2019! Henry Miller, adevărul despre femei

Cristiana Astefanoaiei    Alex Năstase   
în Stiri mondene
04/10/2019, 10:59
Citatul zilei, 4 octombrie 2019! Henry Miller, adevărul despre femei GALERIE FOTO
Henry Miller a publicat mai multe romane primite foarte bine de public. Sursa foto - facebook

Citatul zilei, 4 octombrie 2019 vine de la un scriitor care a ridicat multe sprâncene și semne de întrebare din partea criticilor. Henry Miller și-a trăit perfect rolul de american la Paris, a dat cărțile pe față în privința Statelor Unite, a scris cât pentru o eternitate și a iubit cu intensitate. Poate și de aceea are dreptul de a descifra femeia. „Creatura irezistibilă de sex opus e un monstru care parcurge procesul de a deveni o floare. Frumuseţea feminină e o neîncetată creaţie, o neîncetată revoluţie în jurul unui defect (adeseori imaginar) care face ca întreaga făptură să se rotească în direcţia cerului”, nota Miller în Sexus

Citatul zilei, 4 octombrie 2019!

Henry Valentine Miller s-a născut la o zi după Crăciun, mai exact pe 26 decembrie 1891 la Yorkville, în Manhattan. Fără doar și poate a fost un scriitor american uriaș, dar și un pasionat de pictură. Este cunoscut pentru ruperea de genurile literare existente, el scriind un fel mix între povestire, autobiografie, critică socială, reflexie filozofică, ascensiune suprarealistă și misticism. Tocmai în acest conglomerat, uneori greu de înțeles, autorul descrie viața reală a lui Henry Miller.

Cele mai semnificative opere de acest fel ale sale sunt Tropicul Cancerului, Tropicul Capricornului și Primăvara Neagră. A scris de asemenea jurnale de călătorie și eseuri de critică și analiză literară. Miller a fost fiul unui cuplu german: croitorul Heinrich Miller și Louise Marie Neiting. În copilărie, a locuit timp de nouă ani pe Avenue Driggs, nr. 662 în Williamsburg, Brooklyn, cunoscut în acea perioadă (și menționat frecvent de acesta în operele sale) ca Al Paisprezecelea Cartier.

Citatul zilei, 4 octombrie 2019! Henry Miller

Henry Miller, adevărul despre femei

În tinerețe, a fost activ în Partidul Socialist (idolul său de atunci era socialistul de culoare Hubert Harrison). Pentru scurt timp, un singur semestru, a frecventat cursurile City College, din New York. Deși era un student excepțional, nu dorea să fie legat de școală sau să se supună sistemului de educație tradițional al colegiilor. Prima sa soție a fost Beatrice Sylvas Wickens, cu care s-a căsătorit în 1917. În perioada 1928-1929, Miller a petrecut mai multe luni la Paris alături de cea de-a doua soție, June Edith Smith. În 1930, s-a mutat singur la Paris, continuând să trăiască acolo până la izbucnirea Celui De-al Doilea Război Mondial.

Deși Miller avea posibilități materiale foarte reduse în timpul primului an petrecut la Paris, lucrurile au început să se schimbe atunci când a cunoscut-o pe Anaïs Nin, care, împreună cu Hugh Guiler, l-a întreținut pe tot parcursul anilor ’30, acoperind inclusiv cheltuielile cu chiria pentru frumosul și modernul apartament din Villa Seurat, nr. 18. Anaïs Nin i-a devenit amantă și a finanțat prima ediție a romanului Tropicul Cancerului în 1934, cu bani de la Otto Rank. Miller a fost portretizat de către Fred Ward în filmul din anul 1990 Henry & June și de Rip Torn în ecranizarea din anul 1970 pentru Tropicul Cancerului. Miller a încetat din viață pe 7 iunie 1980 la Pacific Palisades, în Los Angeles.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×