Citatul zilei, 28 septembrie 2019. Ioan Slavici despre puterea gândului

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
28/09/2019, 13:33
Citatul zilei, 28 septembrie 2019. Ioan Slavici despre puterea gândului
Ioan Slavici aduce citatul zilei de sâmbătă, 28 septembrie. Sursa foto: adevarul.ro

Citatul zilei de sâmbătă, 28 septembrie 2019, vine de la una dintre cele mai reprezentative figuri ale literaturii române. Este vorba despre Ioan Slavici, care, în poate cea mai valoroasă operă a sa, ne îndemna să nu subestimăm niciodată puterea gândului, chiar dacă acesta rămâne de cele mai multe ori nerostit.

Ioan Slavici ne aduce citatul zilei

E greu, e foarte greu când ai voi să-i grăieşti cuiva o vorbă, care-ţi vine din fundul inimii şi nu poţi; e însă mai greu când simţi că numai această vorbă poate să alunge gândul rău pe care şi-l face despre tine un om la care ţii”, scria Ioan Slavici în Moara cu Noroc, celebra sa nuvelă, publicată în 1881.

Născut pe 18 ianuarie 1848 în localitatea arădeană Șiria, Ioan Slavici a fost un scriitor, jurnalist și pedagog, membru de seamă al Academiei Române. Totodată, acesta a fost contemporan cu alţi mari titani ai literaturii noastre, precum Eminescu, Creangă și Caragiale. Ultimii ani din viață i-a petrecut în Panciu, orașul dintre vii, unde se retrăsese alături de fiica sa, după două detenții nedrepte pe care fusese nevoit să le îndure.

Ioan Slavici, unul dintre cei mai mari autori ai literaturii române. Sursa foto: ziuadecluj.ro
Ioan Slavici, unul dintre cei mai mari autori ai literaturii române. Sursa foto: ziuadecluj.ro

Ioan Slavici a militat mereu pentru libertate și respectarea drepturilor omului

Ca majoritatea scriitorilor, Slavici nu putea rămâne indiferent față de realitățile vieții politice, mai ales că oamenii erau adesea victimele unor nedreptăți fără margini. De aceea, milita de fiecare dată pentru apărarea drepturilor și libertății omului, iar mărturie în acest sens stau articolele apărute în “Tribuna de Sibiu”, gazetă pe care a condus-o vreme de mai mulţi ani.

În preajma Primului Război Mondial, Ioan Slavici a susţinut, alături de Regele Carol I, neutralitatea țării noastre, însă temerea că ruşii ar putea fi victorioşi în război i-a creat ulterior convingerea că ar fi mai oportun ca România să se situeze alături de Puterile Centrale. În acea perioadă, Slavici era director al ziarului Ziua, iar atitudinea sa de apărător al neutralităţii i-a adus înlăturarea de la publicație.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×