Citatul zilei de duminică, 27 octombrie 2019 vine de la una dintre cele mai reprezentative figuri ale literaturii române. Este vorba despre Marin Preda, care, în primul volum al uneia dintre cele mai valoroase opere ale sale, ne îndeamnă să nu uităm niciodată să râdem, pentru că umorul este cea mai importantă armă împotriva prostiei de care ne lovim la orice pas.
Marin Preda ne aduce citatul zilei
„Imbecilitatea şi prostia nu ocolesc în general pe nimeni, dar noi, românii, ne salvăm adesea luând-o în derâdere la ceilalţi şi acceptând cu humor că nici noi înşine nu facem excepţie. Rezultă o comedie care ne distrează pe toţi şi prin asta ne deosebim de alte popoare, fireşte, una dintre deosebiri”, spunea marele nostru prozator în „Cel mai iubit dintre pământeni, volumul 1”, roman publicat în 1980.
Născut pe 5 august 1922, Marin Preda a fost unul dintre cei mai valoroși scriitori, nuveliști, romancieri și traducători din țara noastră, cochetând pentru o scurtă vreme inclusiv cu scena politică din perioada comunistă. Fiul lui Tudor Călăraşu, de profesie plugar şi al Joiţei Preda, va purta numele mamei, cei doi părinţi nefiind căsătoriţi legal, pentru ca femeia să poată primi pensie de văduvă de război de pe urma primului soţ. A trăit într-o familie numeroasă şi plină de neajunsuri, iar trecerea sa prin şcoală avea să fie un drum foarte anevoios, pe fondul luptei permanente dintre dorința sa de carte și concepțiile părinților, țărani autentici din Siliștea Gumești, comună pe care avea să o facă celebră mai târziu, odată cu publicarea romanului „Moromeții”.
Tatăl nu a vurt să-l lase la școală
A fost înscris pentru prima dată la şcoală în 1929, la iniţiativa învăţătorului Ionel Teodorescu, însă tatăl Călăraşu se opunea în permanență visului fiului său de a studia. Primii ani de şcoală ai elevului Marin Preda n-au fost deloc uşori, mai ales că trebuia să se ocupe mereu de activitățile gospodărești care îl împiedicau să ajungă la timp la cursuri. Dorinţa lui de carte nu cunoștea, însă, limite şi, în ciuda absenţelor şi a greutăţilor, elevul a reușit să ajungă cel mai bun din seria lui.
Pe când era în clasa a IV-a, s-a îmbolnăvit de malarie, iar părinţilor nu le-au mai ajuns banii pentru a-i cumpăra cărţile necesare. Cu ajutorul învăţătorului, micuțul Preda reuşeşte să termine anul şcolar și nu oricum, ci obținând rezultate excepționale. Continuă școala, în ciuda dificultăţilor, şi reuşeşte să încheie clasa a VII-a cu media generală 9,15. Întrucât vrea să facă „şcoala de învăţători”, se prezintă la Şcoala Normală din Câmpulung-Muscel, dar este respins la vizita medicală din cauza miopiei. Norocul lui Marin Preda, care ţinea morţiş să nu renunțe la studii, vine din partea unui librar din Miroşi, Constantin Păun. Acesta îi face rost de cărți și îl duce la Școala Normală din Abrud.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii