Citatul zilei, 1 octombrie 2019! Marin Preda îți descifrează misterul fericirii

Cristiana Astefanoaiei    Alex Năstase   
în Stiri mondene
01/10/2019, 10:51
Citatul zilei, 1 octombrie 2019! Marin Preda îți descifrează misterul fericirii GALERIE FOTO
Marin Preda a fost unul dintre cei mai mari scriitori ai României. Sursa foto - facebook

Citatul zilei, 1 octombrie 2019 vine de la un clasic al literaturii românești. Marin Preda a scris despre fericire în „Cel mai iubit dintre pământeni”, o carte considerată de mulți drept o adevărată capodoperă. „Fericirea nu poate veni decât din scurgerea neîncetată a clipelor liniştite şi senine, fiindcă ce altceva e suferinţa decât o oprire a fiinţei noastre, o uriaşă inerţie care face să apese asupra ei tot ce există?”, a notat Preda

Citatul zilei, 1 octombrie 2019!

Născut la 5 august 1922 în comuna Siliştea-Gumeşti, judeţul Teleorman, Marin Preda a fost fiul unei familii de ţărani. În 1930 a început cursurile şcolii primare din satul natal. În tot acest timp este ocupat şi cu diverse treburi gospodăreşti, dar în ciuda acestui fapt obţine rezultate foarte bune la învăţătură. Împrumută cărţi, atunci când tatăl său nu mai are posibilitatea să i le cumpere, fie de la învăţătorul său, fie din comunele învecinate.

Între 1934 – 1937 urmează ciclul secundar, la aceeaşi şcoală. Este admis, în 1937, la Şcoala Normală din Abrud, iar un an mai târziu, când aceasta este desfiinţată, se transferă la Şcoala Normală din Cristur-Odorhei, apoi, în 1940, la Şcoala Normală din Bucureşti (1937-1941). După ce susţine examenul de capacitate, în 1941, renunţă la studii din cauza greutăţilor materiale. A debutat în 1942, cu schiţa “Pârlitu”, în pagina literară “Popasuri” a ziarului “Timpul”.

Citatul zilei, 1 octombrie 2019! Marin Preda
Marin Preda este autorul romanului Cel mai iubit dintre pământeni. Sursa foto – facebook

Marin Preda îți descifrează misterul fericirii

În acelaşi an este corector la ziarul “Timpul” şi funcţionar la Institutul de Statistică. Este remarcat de Eugen Lovinescu în perioada în care a frecventat cenaclul “Sburătorul”, în cadrul căruia a citit povestirea “Calul” (1943). A fost, în continuare, secretar de redacţie la “Evenimentul zilei”, corector la ziarul “România liberă” (1945-1947) şi, din nou, la “Timpul” (1946), secretar de presă la Ministerul Informaţiilor, funcţionar la Societatea Scriitorilor Români (1947-1948), redactor, din 1952, la “Viaţa Românească”.

A fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români postbelici, apreciat îndeosebi pentru romanele sale “Moromeții”, “Cel mai iubit dintre pământeni”, “Viața ca o pradă”, “Delirul” sau “Marele singuratic”. A încetat din viaţă la 16 mai 1980, pe când se afla la Casa de Creaţie a Scriitorilor de la Mogoşoaia, şi a fost înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti. Prin proporţiile şi unicitatea creaţiei sale epice, Marin Preda este unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-am avut.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×