Citatul zilei, 25 septembrie 2019. Cezar Petrescu despre experiențele care au fost transpuse în cărțile sale

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
25/09/2019, 15:00
Citatul zilei, 25 septembrie 2019. Cezar Petrescu despre experiențele care au fost transpuse în cărțile sale
Citatul zilei de miercuri, 25 septembrie, vine de la un scriitor român foarte cunoscut, Cezar Petrescu. Sursa foto: infois.ro

Citatul zilei pentru astăzi, 25 septembrie 2019, vine de la un scriitor român foarte cunoscut. „Eu îmi organizez chiar şi timpul pierdut. Îţi şoptesc aceasta la ureche, numai pentru dumneata: chiar viciile. O noapte de petrecere până la ziuă şi o săptămână de hoinăreală fără nici un scop nu înseamnă timp pierdut. Automat, ochiul înregistrează, iar cugetul, inconştient, prelucrează materialul înmagazinat. O carte se organizează semiconştient, lent, în decurs de doi-trei ani şi paralel cu alte cărţi”, spunea Cezar Petrescu.

Citatul de azi îi aparține scriitorului român Cezar Petrescu

Bucureștiul interbelic emana prin toți porii seducție prin parfum, eleganță și contraste. Dacă am putea da timpul înapoi am putea vedea pe străzile orașului calești, tramvaie, grădini de vară, cafenele și viață de noapte. Aceste lucruri pot fi o sursă de inspirație pentru foarte mulți scriitori, chiar și pentru Cezar Petrescu. După ce hoinărea și se distra până în zori, scriitorul căuta adesea să se îndepărteze de tumultul și agitația orașului.

Citatul zilei vine în contextul în care Cezar Petrescu dispărea din vacarmul orașului pentru locuri liniștite unde putea să scrie sau să citească. Într-un interviu acordat lui Felix Aderca în anul 1930 pentru revista „Rampa” scriitorul spune că își organiza inclusiv timpul pierdut, viciile și nopțile în care petrecea până în zori. Cezar Petrescu declara că ochiul înregistrează tot ce se întâmplă în jur, iar subconștientul prelucrează acest material care avea să fie transpus în cărțile sale.

Scriitorul avea peste 10.000 de volume în biblioteca personală
Cezar Petrecsu se refugia în afara orașului pentru a scrie, dar și pentru a citi. Sursa foto: wikipedia.org

Cezar Petrescu iubea să scrie și să citeacsă

„Transcriu pe hârtie ceea ce a germinat şi a crescut în mine, dar în afară de voinţa mea. Dacă n-aş scrie aceste cărţi, viaţa m-ar înăbuşi. E un debit care se cere consumat şi nimic mai mult. Fiindcă am trăit şi trăiesc viaţa intens şi divers, împrospătându-mi cu o scandaloasă neîmpăcare toate curiozităţile intelectuale şi toate poftele celelalte, nu m-a speriat în literatură niciun fel de subiect”, a mai spus Cezar Petrescu în cadrul aceluiași interviu.

Romancier, nuvelist și traducător, Cezar Petrescu a fost unul dintre gazetarii cei mai cunoscuți ai primei jumătăți a secolului trecut. Scriitorul era bibliofil, scria și citea enorm dovadă muzeul din Bușteni care îi poartă numele și unde sunt expuse cele peste 10.000 de volume pe care le-a citit și inventariat ca un profesionist în timpul vieții sale. Și pe lângă faptul că citea enorm, nuvelistul fum și bea cafea în exces.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×