Citatul zilei, 25 octombrie 2019! Andre Gide, dincolo de barierele societății

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
25/10/2019, 13:13
Citatul zilei, 25 octombrie 2019! Andre Gide, dincolo de barierele societății
Andre Gide a scris despre adevăr. Sursa foto - facebook

Citatul zilei, 25 octombrie 2019 vine de la un scriitor și eseist francez care a fost laureat al Premiului Nobel în 1947, an în care lumea încă se căuta după cea de-a doua conflagrație mondială. Andre Gide a scris curajos și a militat mereu pentru adevăr. „Nu accepta viata asa cum ti-o propun oamenii. Nu inceta de a te convinge ca viata ar putea fi mai frumoasa; a ta si a celorlalti; nu alta viata, viitoare, care ne-ar consola de aceasta si ne-ar ajuta sa-i acceptam mizeria.

Citatul zilei, 25 octombrie 2019!

Nu accepta. Din ziua in care vei incepe sa intelegi ca nu Dumnezeu, ci oamenii sunt raspunzatori de aproape toate nenorocirile vietii, nu te vei mai resemna”, spunea Andre Gide despre felul în care vedea el lumea. Și nu a văzut-o rău deloc dacă am judeca strict după motivația oferită de Juriul Nobel. „Pentru scrierile sale pline de înțelegere și semnificative din punct de vedere artistic, în care problemele și condiția omului au fost înfățișate cu o cutezătoare dragoste de adevăr și o subtilă intuiție psihologică”, au spus aceștia după ce au anunțat numele lui Gide.

Gide a militat pentru cunoașterea de sine și sinceritate iar această credință a fost îmbogățită de umanismul său și de apelul continuu la toleranță pe care l-a susținut prin intermediul întregii sale opere. Deși a fost o figură literară nu lipsită de controverse în plan biografic, Gide a fost considerat un spirit revoluționar, care a sprijinit deschis calea libertății individuale și a sfidat principiile moralității înguste, mic burgheze.

Andre Gide, dincolo de barierele societății

Încă înainte de moartea sa a fost recunoscut în unanimitate drept un umanist și un moralist în descendența vechii tradiții a moraliștilor francezi din secolul al XVII-lea. Caracterul nobil și puritatea și înălțimea stilului său i-au asigurat un loc în Panteonul literaturii franceze, dar și universale din toate timpurile. Odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Gide a început să aprecieze valorile tradiționale și să aprecieze trecutul.

De altfel, din 1942 și până la sfârșitul războiului Gide va locui în Africa. În iunie 1947 Gide a obținut primul său titlu onorific, cel de doctor în litere la Universitatea din Oxford. În 1950 va publica ultimul volum din Jurnal, o înregistrare a vieții sale din 1889 și până la vârsta de 80 de ani. Jurnalul acesta, cu peste un million de cuvinte este o narațiune în care a înregistrat experiențe, impresii și crize morale, pe o perioadă care depășește 60 de ani și constituie un document de o bogăție sufletească extraordinară. După publicarea sa Gide a renunțat complet la scris.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×