Cine stă cu copilul acasă, după închiderea școlilor? Ce măsuri vor lua parlamentarii

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
10/03/2020, 15:36
Cine stă cu copilul acasă, după închiderea școlilor? Ce măsuri vor lua parlamentarii
Unul dintre părinți trebuie să fie în concediu pentru a sta cu copilul acasă, după suspendarea cursurilor școlare. Sursa foto: superbebe.ro

După ce s-a decis închiderea școlilor în perioada 11-22 martie, din cauza coronavirusului, primarul Capitalei, Gabriela Firea, cere acum Parlamentului să ia măsuri pentru ca unul dintre părinții care au copii de până în 12 ani să poată fi învoit de la locul de muncă pentru a sta acasă cu copilul.

Unul dintre părinți trebuie să fie în concediu pentru a sta cu copilul acasă, după suspendarea cursurilor școlare

„Propun Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă următoarele măsuri – anunţarea suspendării cursurilor în unităţile de învăţământ până pe data de 21 aprilie. De asemenea, închiderea creşelor şi grădiniţelor”, a spus Gabriela Firea.

Aceasta a cerut parlamentarilor să promoveze reguli clare, prin care angajatorii să ofere zile libere părinților să stea acasă cu copiii, după închiderea școlilor.

Sunt vizați părinții cu copii până în vârsta de 12 ani

„În ceea ce priveşte situaţia părinţilor care nu sunt înţeleşi la serviciu să-şi ia liber pentru a sta cu copiii acasă, fac apel atât la Parlament, cât şi la guvern, să existe reglementări foarte clare prin care angajatorii să permită acestor angajaţi să poată să rămână acasă, eventual să lucreze de la domiciliu, dar să poată să supravegheze şi să educe copiii”, a spus Firea.

Proiectul de lege care ar obliga angajatorii să dea liber angajaţilor cu copii în caz de închidere a şcolilor va fi votat joi, au decis marți parlamentarii. Deputaţii caută soluţii pentru a vedea cine va plăti salariile părinților.

Potrivit proiectului, angajatorii vor fi obligați să acorde zile libere unuia dintre părinţi dacă şcolile se închid din cauza unor situaţii extreme. Proiectul de lege a fost dezbătut marți la Comisia de Muncă.

Guvernul a decis închiderea școlilor în perioada 11-22 martie și există posibilitatea ca acest termen să fie chiar prelugit, după cum a anunțat premierul Ludovic Orban.

„Avem informații că mulți cetățeni români care au aflat de posibilitatea închiderii Lombardiei și-au făcut bagajele și au pornit spre România. Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală”, a spus Orban.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×